• Aerodynamický návrh vrtule 

      Autor: David Tari; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Žižkovský Nikola
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-08-22)
      Tari, D.: Aerodynamický návrh vrtule: diplomová práce, Praha: ČVUT - České vysoké učení technické, Fakulta strojní, Ústav letadlové techniky, 2019, 60 s. Vedoucí práce: Ing. Jan Klesa Ph.D. Tato práce je zaměřena na návrh ...
    • Koncepční návrh hybridního raketového motoru pro nosič k průzkumu mezosféry 

      Autor: Ivan Šonka; Vedoucí práce: Kučera Jaromír; Oponent práce: Klesa Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-08-28)
      Tato diplomová práce je zaměřena na koncepční návrh hybridního raketového motoru pro nosič k průzkumu mezosféry. Dle rešerše s důrazem na hybridní sondážní rakety byla vybrána kombinace okysličovadla a pevného paliva. Pro ...
    • Koncepční návrh kluzáku pro marsovskou atmosféru 

      Autor: Iveta Rákosníková; Vedoucí práce: Brabec Jiří; Oponent práce: Klesa Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2023-06-23)
      Diplomová práce se zabývá koncepčním návrhem kluzáku pro marsovskou atmosféru. Jsou shrnuty speciální atmosférické podmínky a popsán současný stav návrhů letadel na Mars. Na základě informací o tamní atmosféře je zpracován ...
    • Koncepční návrh vrtulníku pro Mars 

      Autor: Magdalena Jarošová; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Teichman Jiří
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-08-27)
      Tato diplomová práce se v rešeršní části zabývá možnými konfiguracemi Vertical Take-Off and Landing (VTOL) letadly, tedy letadly schopnými vertikálního vzletu a přistání, pro leteckou přepravu na Marsu. V práci dále následuje ...
    • Metodika predikce termomechanické únavy kola generátorové turbíny 

      Autor: Jan Pařez; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Běhal Jiří
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2020-08-27)
      Cílem diplomové práce je popsání metodiky predikce termomechanické únavy na konkrétní součást. Jako demonstrátor metodiky byl vybrán disk generátorové turbíny. Studie termomechanické únavy byla vytvořena za účelem zvýšení ...
    • Měření akustického pole vrtule 

      Autor: Vincenc Kornel; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Vampola Tomáš
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2017-08-07)
      Diplomová práca sa zaoberá štúdiom aeroakustických javov, konkrétne vznikom aerodynamického hluku konvenčných leteckých vrtúľ, vhodných predovšetkým pre rádiovo riadené modely lietadiel a tiež bezpilotné lietadlá. Hlavným ...
    • MĚŘENÍ CHARAKTERISTIK POHONNÉ JEDNOTKY BEZPILOTNÍHO LETOUNŮ DO VZLETOVÉ HMOTNOSTI 20 KG 

      Autor: Pinc Richard; Vedoucí práce: Jeřábek Ivan; Oponent práce: Klesa Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2017-01-10)
      Diplomová práce se zabývá konstrukčním návrhem zařízení pro měření charakteristik pohonné jednotky. Na základě rešerše byly stanoveny maximální hodnoty měřených charakteristik. Následně bylo navrhnuto několik variant ...
    • Návrh automatické vztlakové mechanizace 

      Autor: Daniel Vysocký; Vedoucí práce: Brabec Jiří; Oponent práce: Klesa Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2024-02-08)
      Cílem této diplomové práce je navrhnout ovládání automatické vztlakové mechanizace. V úvodu práce je provedena rešerše konstrukce vztlakové mechanizace a popsány konstrukce aplikované na letounech, které automatickou ...
    • Návrh demonstrátoru cyklokoptéry 

      Autor: Pajkrt Radek; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Slavík Svatomír
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2018-08-31)
      Práce se zabývá shrnutím historie vývoje cyklokoptér, jejich aerodynamikou, dále se práce zabývá návrhem rotoru cyklokoptéry, jeho stavbou a testováním. Poté byly změřeny charakteristiky rotoru a porovnány s naměřenými daty .
    • Návrh demonstrátoru UAV kvadrokoptéry řízené pomocí změny úhlu nastavení listů 

      Autor: Matas Jan; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Helmich Martin
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-02-08)
      Diplomová práce se zabývá návrhem konstrukce kvadrokoptéry se stavitelnými listy. Byla navrhnut způsob pohonu rotorů a jejich ovládání. Dále byly spočítány letové výkony letounu. Bylo provedeno srovnání s konvenčními stroji.
    • Návrh dmychadla pro lehký sportovní letoun 

      Autor: Valský Šimon; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Čenský Tomáš
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2017-08-07)
      VALSKÝ, Š. Návrh dmychadla pro lehký sportovní letoun: diplomová práce. Praha: ČVUT - České vysoké učení technické v Praze, Fakulta strojní, Ústav letadlové techniky, 2017, 84 s. Vedoucí práce: Ing. Jan Klesa Ph.D. Diplomová ...
    • Návrh dvoustupňové výkonové turbíny pro turbovrtulový motor 

      Autor: Denis Hermann; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Čížek Michal
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-08-22)
      V první části práce je vypracována rešerše používaných turbín pro turbovrtulové motory a popsané principy proudění a stanovení ztrát ve stupni turbíny. Ve druhé části je pomocí popsaných principů navržena dvoustupňová ...
    • Návrh konstrukce a výroby kompozitního vrtulového listu 

      Autor: Václav Urban; Vedoucí práce: Barák Karel; Oponent práce: Klesa Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2020-08-28)
      Tato práce se zabývá návrhem kompozitního vrtulového listu. V práci je vypočítáno zatížení vrtulového listu, navržena konstrukce a proveden pevnostní výpočet. Dále je zde navržena technologie výroby vrtulového listu.
    • Návrh malého motoru na kapalné pohonné látky 

      Autor: Michal Málek; Vedoucí práce: Kousal Jaroslav; Oponent práce: Klesa Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-08-28)
      Cílem této práce je navrhnout, vymodelovat a ověřit numerickými simulacemi malý experimentální nízkoimpulsní raketový motor na tekuté pohonné látky.
    • Návrh měření charakteristik rotoru ve visu 

      Autor: Libuše Hladíková; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Uher Ondřej
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-08-27)
      Tato diplomová práce je zaměřena na návrh měření charakteristik rotoru ve visu. V teoretické části jsou popsány stávající měřící zařízení, dále jsou rozebrány základy aerodynamiky rotoru. Praktická část se zabývá výpočty ...
    • Návrh plováků pro malý sportovní letoun 

      Autor: Matúš Priščák; Vedoucí práce: Brabec Jiří; Oponent práce: Klesa Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-01-29)
      Cieľom tejto práce je predbežný návrh plavákov pre malé športové lietadlo do 650 kg. Práca sa v úvode zaoberá rešeršou stávajúcich riešení hydroplánov. Ďalej výberom geometrie plaváku, základnými hydrodynamickými výpočtami ...
    • Návrh Stirlingova motoru pro družici typu cubesat 

      Autor: Vojtěch Zeidler; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Hermann Denis
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-01-29)
      Cílem práce je navrhnout Stirlingův motor použitý v družici typu CubeSat na nízké oběžné dráze kolem Země, který by využíval sluneční záření jako zdroj tepelné energie a měl obdobnou účinnost jako fotovoltaické panely. ...
    • Návrh stupně odstředivého kompresoru pro hybridní pohon 

      Autor: Tomáš Vlach; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Hermann Denis
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2020-08-28)
      Tématem této práce je návrh stupně odstředivého kompresoru na základě předběžného návrhu hybridního turboeletrického pohonu pro leteckou aplikaci. V teoretické části jsou rozebrány jednotlivé části stupně odstředivého ...
    • Návrh turbíny pro turbohřídelový motor 

      Autor: Pavel Novotný; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Hermann Denis
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-02-05)
      První část diplomové práce tvoří rešerše na téma axiálních plynových turbín, ve které je popsáno jejich rozdělení, důležité rovnice, jejich konstrukce a v neposlední řadě také principy tlakových ztrát. Druhá část se zabývá ...
    • Návrh UAV multikoptéry 

      Autor: Robert Theiner; Vedoucí práce: Klesa Jan; Oponent práce: Uher Ondřej
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-06-24)
      Hlavním konceptem je autonomní bezpilotní systém složený z multikoptéry, aerostatu a kontejneru pro rozprašování popela, schopný provádět lety trvající v řádu minut. Cílem práce je přijít s návrhem řešení bezpilotního ...