Zobrazit minimální záznam

Quantification of negative externalities arising from meat consumption in the Czech Republic



dc.contributor.advisorKrajčová Jana
dc.contributor.authorIva Horňáková Hrubá
dc.date.accessioned2020-06-17T22:52:16Z
dc.date.available2020-06-17T22:52:16Z
dc.date.issued2020-06-17
dc.identifierKOS-1086045360405
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10467/88109
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá negativními externalitami produkce a spotřeby masa. Negativní externality umožňují nízkou cenu, na kterou spotřebitelé reagují vysokou poptávkou. V teoretické části jsou vysvětleny mechanismy externalizace nákladů, uvedeny způsoby řešení této neefektivity trhu a popsány metody, kterými je možné externality kvantifikovat. V praktické části je současná úroveň spotřeby v České republice analyzována a porovnána s optimální dietou. Na závěr jsou kvantifikovány a zhodnoceny dopady nadměrné produkce a konzumace masa na lidské zdraví a životní prostředí z ekonomického pohledu. Z výsledků vyplývá, že úroveň spotřeby je oproti doporučením více než trojnásobná a substituce masa za ostatní potraviny s vysokým obsahem proteinů, zejména rostlinného původu, by pro českou společnost byla výhodná po zdravotní, environmentální i ekonomické stránce.cze
dc.description.abstractThe aim of the thesis is to examine negative externalities of meat. Negative externalities enable low market price of meat and contribute to its high consumer demand. The theoretical section explores mechanisms of cost externalization, explains possibilities of resolving the market inefficiency, and describes methods used for externality quantification. The practical section analyses current level of meat consumption in the Czech Republic and provides a comparison with an optimal diet. Subsequently, excessive meat production and consumption impacts on human health and environment are assessed from an economic perspective. Results show that level of meat consumption is more than three times higher than the optimal diet. Thus, substitution for other protein-rich foods especially of plant origin would benefit Czech society in health, environmental, and economic terms.eng
dc.publisherČeské vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.cze
dc.publisherCzech Technical University in Prague. Computing and Information Centre.eng
dc.rightsA university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmleng
dc.rightsVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlcze
dc.subjectMasocze
dc.subjectExternalitycze
dc.subjectSpotřebacze
dc.subjectProdukcecze
dc.subjectŽivočišná výrobacze
dc.subjectEnvironmentální ekono-miecze
dc.subjectSociální ekonomiecze
dc.subjectKvantifikacecze
dc.subjectMonetizacecze
dc.subjectMeateng
dc.subjectExternalitieseng
dc.subjectConsumptioneng
dc.subjectProductioneng
dc.subjectAnimal husbandryeng
dc.subjectEnvironmental economicseng
dc.subjectSocial economicseng
dc.subjectQuantificationeng
dc.subjectMonetisationeng
dc.titleKvantifikace negativních externalit spojených s konzumací masa v České republicecze
dc.titleQuantification of negative externalities arising from meat consumption in the Czech Republiceng
dc.typediplomová prácecze
dc.typemaster thesiseng
dc.contributor.refereeKoťátková Stránská Pavla
theses.degree.grantoroddělení ekonomických studiícze
theses.degree.programmeProjektové řízení inovacícze


Soubory tohoto záznamu





Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam