Kvantifikace negativních externalit spojených s konzumací masa v České republice
Quantification of negative externalities arising from meat consumption in the Czech Republic
Typ dokumentu
diplomová prácemaster thesis
Autor
Iva Horňáková Hrubá
Vedoucí práce
Krajčová Jana
Oponent práce
Koťátková Stránská Pavla
Studijní program
Projektové řízení inovacíInstituce přidělující hodnost
oddělení ekonomických studiíPráva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Diplomová práce se zabývá negativními externalitami produkce a spotřeby masa. Negativní externality umožňují nízkou cenu, na kterou spotřebitelé reagují vysokou poptávkou. V teoretické části jsou vysvětleny mechanismy externalizace nákladů, uvedeny způsoby řešení této neefektivity trhu a popsány metody, kterými je možné externality kvantifikovat. V praktické části je současná úroveň spotřeby v České republice analyzována a porovnána s optimální dietou. Na závěr jsou kvantifikovány a zhodnoceny dopady nadměrné produkce a konzumace masa na lidské zdraví a životní prostředí z ekonomického pohledu. Z výsledků vyplývá, že úroveň spotřeby je oproti doporučením více než trojnásobná a substituce masa za ostatní potraviny s vysokým obsahem proteinů, zejména rostlinného původu, by pro českou společnost byla výhodná po zdravotní, environmentální i ekonomické stránce. The aim of the thesis is to examine negative externalities of meat. Negative externalities enable low market price of meat and contribute to its high consumer demand. The theoretical section explores mechanisms of cost externalization, explains possibilities of resolving the market inefficiency, and describes methods used for externality quantification. The practical section analyses current level of meat consumption in the Czech Republic and provides a comparison with an optimal diet. Subsequently, excessive meat production and consumption impacts on human health and environment are assessed from an economic perspective. Results show that level of meat consumption is more than three times higher than the optimal diet. Thus, substitution for other protein-rich foods especially of plant origin would benefit Czech society in health, environmental, and economic terms.
Kolekce
- Diplomové práce - 32163 [246]