Zobrazují se záznamy 196-215 z 223

    • Vliv teploty na mechanické vlastnosti sendvičových konstrukcí 

      Autor: Strmisková Renáta; Vedoucí práce: Novotný Ctirad; Oponent práce: Dvořák Milan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2015-06-30)
      Tato práce se zabývá sendvičovými nosníky, zejména vlivem teploty na změnu jejich vlastností při zatěžování. Zahrnuje laminátovou i sendvičovou teorii výpočtu průhybu při zatěžování na tzv. tříbodový ohyb. Vedle teorie je ...
    • Vliv tuhosti dna na namáhání válcové tlakové nádoby 

      Autor: Camfrlová Tereza; Vedoucí práce: Horný Lukáš; Oponent práce: Padovec Zdeněk
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2017-08-09)
      Tato bakalářská práce se zabývá vlivem tuhosti dna na namáhání válcové tlakové nádoby. V práci jsou odvozeny analytické rovnice vztahující se k danému tématu. Výsledky získané analytickým výpočtem jsou následně porovnány ...
    • Vliv tuhosti podkladu na kalibrační křivky senzorů Tekscan 

      Autor: Fellnerová Veronika; Vedoucí práce: Daniel Matej; Oponent práce: Otáhal Martin
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2015-06-26)
      Tato práce se zabývá kalibrací senzorů Tekscan, které se běžně používají v praxi pro měření kontaktních tlaků biomateriálů. Naším úkolem bylo provést kalibraci vážního čidla v kalibrátoru kontaktních tlaků a pomocí navržené ...
    • Vliv zastoupení kolagenu a chitosanu na mechanické vlastnosti kompozitních nosičů pro regeneraci kostní tkáně 

      Autor: Štípek Jan; Vedoucí práce: Sedláček Radek; Oponent práce: Růžička Pavel
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2017-06-09)
      Tato bakalářská práce se zabývá testováním mechanických vlastností kompozitních nosičů buněk v suchém a hydratovaném stavu. Pro experimentální vyšetření mechanických vlastností byla provedena mechanická zkouška v tlaku pro ...
    • Vliv zásaditého prostředí na mechanické vlastnosti silikonového kaučuku 

      Autor: Veronika Drátovská; Vedoucí práce: Kronek Jakub; Oponent práce: Chlup Hynek
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-06-21)
      Tato bakalářská práce se zabývá vlivem zásaditého prostředí na mechanické vlastnosti silikonového kaučuku a ABS plastu. Teoretická část popisuje strukturu a vlastnosti polymerů. Experimentální část práce zahrnuje: přípravu ...
    • Vyšetřování mikromechanických vlastností polyethylenových kloubních náhrad 

      Autor: Martin Štěrba; Vedoucí práce: Šepitka Josef; Oponent práce: Králík Vlastimil
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-06-22)
      Cílem této bakalářské práce bylo naměřit a zhodnotit vliv opotřebení na mechanické vlastnosti explantovaného acetabulárního pouzdra kyčelní endoprotézy z UHMWPE pomocí nanoindentačního experimentu.
    • Využití platformy PSoC pro mechatronické modely 

      Autor: Michalák Marek; Vedoucí práce: Beneš Petr; Oponent práce: Zavřel Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2017-06-05)
      Tato práce se zabývá platformou PSoC. Úvod je věnován seznámení se se společností Cypress, která PSoC vyvíjí, přiblížení struktury, výkonnostních řad a možností jejich čipů. Dále je uvedeno několik základních příkladů pro ...
    • Využití stavového pozorovatele pro rekonstrukci rychlostního signálu stejnosměrného motoru 

      Autor: David Kraffer; Vedoucí práce: Nečas Martin; Oponent práce: Neusser Zdeněk
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-09-04)
      Luenbergerovy pozorovatele, regulátory a polohovací servomechanismy založené na stejnosmerných motorech jsou vypracovány a simulovány na třech konečně dimenzionálních lineárních časově invariantních modelech vzrůstající ...
    • Vyvažování tuhých těles 

      Autor: Kocián Vladislav; Vedoucí práce: Zavřel Jan; Oponent práce: Pelikán Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2016-08-22)
      Tato bakalářská práce se zabývá problematikou vyvažování tuhých těles. Na začátku práce je popsáno, jak lidé dospěli k potřebě zavést a postupně zdokonalovat technologie vyvažování. Dále jsou uvedeny základní poznatky z ...
    • Výpočet převodového hřídele na únavu návrh úprav pro snížení koncentrace napětí 

      Autor: Cypzirsch Marek; Vedoucí práce: Řezníček Jan; Oponent práce: Padovec Zdeněk
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2015-07-09)
      Cílem této bakalářské práce je zhodnocení únavy materiálu u převodového hřídele navrhnutého v předmětu "Konstrukční cvičení" a následně navrhnutí konstrukčních úprav zajišťujících snížení koncentrace napětí v místě výpočtu.
    • Výpočet únavového namáhání hnacího hřídele 

      Autor: Klepač Vilém; Vedoucí práce: Kuželka Jiří; Oponent práce: Fumfera Jaromír
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2016-07-27)
      Tato práce se zabývá analýzou namáhání hnacího hřídele dopravníku sypkých materiálů. V teoretické části práce jsou uvedeny základní zákonitosti týkající se únavy materiálu a dále nosníková teorie. Praktická část práce se ...
    • Výpočet zbytkového napětí v povrchové vrstvě při použití technologie Laser shock peening 

      Autor: Vojtěch Petiška; Vedoucí práce: Klepač Vilém; Oponent práce: Nesládek Martin
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-06-22)
      Tato práce se zabývá numerickou simulací technologie Laser shock peening Metodou konečných prvků. Na základě výpočtového modelu při statickém i dynamickém zatěžování jsou určeny hodnoty zbytkového napětí v povrchové vrstvě ...
    • Výpočetní kontrola těsnosti přírubového spoje 

      Autor: Štěpán Pavel; Vedoucí práce: Jurenka Josef; Oponent práce: Doubrava Karel
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2015-06-16)
      Cílem bakalářské práce je podle daných provozních parametrů navrhnout přírubový spoj a zkontrolovat jeho těsnost pomocí jak analytických vztahů, tak i numerických metod založených na metodě konečných prvků (MKP).
    • Výpočtová analýza kompozitního rámu cyklistického kola 

      Autor: Hoyerová Klára; Vedoucí práce: Kulíšek Viktor; Oponent práce: Padovec Zdeněk
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2017-08-18)
      V práci je porovnán skořepinový a nosníkový MKP model kompozitního rámu cyklistického kola a posouzen vliv kompozitní skladby jednotlivých členů z hlediska výsledné tuhosti rámu a silového namáhání jednotlivých členů konstrukce.
    • Výukový demonstrátor pro identifikaci parametrů a řízení poddajné soustavy 

      Autor: Písek David; Vedoucí práce: Beneš Petr; Oponent práce: Neusser Zdeněk
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2016-08-25)
      Práce se zabývá návrhem a přípravou výukového demonstrátoru poddajné soustavy k ukázce nastavení PID-regulátoru. Celý systém je řízen deskou Arduino Mega 2560 z prostředí Matlab/Simulink. Dále je na základě měření provedena ...
    • Výukový demonstrátor řízení tvarováním vstupního signálu 

      Autor: Petřivý Zdeněk; Vedoucí práce: Beneš Petr; Oponent práce: Zavřel Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2016-06-16)
      Cílem této práce je ukázat, jakým způsobem lze řídit mechanické poddajné systémy, aniž by se u nich objevily zbytkové vibrace, které jsou v řadě případů nežádoucí. Popis metod je doplněn o modely základních mechanických ...
    • Výukový model autonomně parkujícího vozidla řízený z prostředí Matlab/Simulink 

      Autor: Eva Valentová; Vedoucí práce: Beneš Petr; Oponent práce: Zavřel Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-08-29)
      Tato bakalářská práce se zabývá tvorbou výukového modelu autonomně parkujícího vozidla poskládaného ze stavebnice LEGO Mindstorms EV3. Řízení vozidla je realizováno z prostředí Matlab a Simulink. V úvodních kapitolách je ...
    • Vývoj lokomoční pomůcky pro pacienty s poruchou CNS 

      Autor: Nedvěd Vojtěch; Vedoucí práce: Horák Zdeněk; Oponent práce: Goldmann Tomáš
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2015-06-14)
      Práce je zaměřena na vývoj lokomoční pomůcky pro pacienty postižené Parkinsonovou nemocí, kteří trpí freezingem. Práce se zabývá návrhem hole s virtuální překážkou podporující vizuální cueing. Součástí bakalářské práce je ...
    • Vývoj metodiky a optimalizace návrhu 3D tištěných dílů 

      Autor: Matouš Zavřel; Vedoucí práce: Vampola Tomáš; Oponent práce: Růžička Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-06-22)
      Tato práce se zabývá topologickou optimalizací za použití metody konečných prvků ve spolupráci s výrobní technologií kovového 3D tisku. Metody jsou aplikovány na součást ovládání leteckého turbohřídelového motoru. Součástí ...
    • Vznik plastického kloubu u nosníku 

      Autor: Havlíček Ladislav; Vedoucí práce: Doubrava Karel; Oponent práce: Novotný Ctirad
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2018-08-29)
      Při tříbodém ohybu nosníku dochází po překročení meze elasticity k šíření trvalých deformací a vzniku plastického kloubu. Tato práce se zabývá šířením těchto deformací. Byl proveden experiment, deformace na nosníku byly ...