Zdravý životní styl studentů středních škol s důrazem na stravování
Healthy Life Style of High School Students with Emphasis on Board
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Pavlína Hoffmannová
Vedoucí práce
Vobořilová Jarmila
Oponent práce
Dobrovská Dana
Studijní obor
Učitelství praktického vyučování a odborného výcvikuStudijní program
Specializace v pedagogiceInstituce přidělující hodnost
institut pedagogických a psychologických studiíPráva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Správné školní stravování je jednou z dílčích složek zdravého životního stylu dospívající mládeže, mající za cíl vést děti ke správným stravovacím návykům, zejména z hlediska skladby potravin. Předkládaná práce propojuje tyto dvě oblasti, tedy školní stravování a zdravý životní styl studentů středních škol. Teoretická část vymezuje pojmy, týkající se zdravého životního stylu a negativních dopadů, spjatých s nesprávnými životními návyky, a rovněž oblast školního stravování, jeho právní rámec, vlastní financování a bezpečnostní opatření, jakož i programy, na které školní jídelny, v dikci zdravé výživy, akcentují. Praktická část, za pomoci metod kvantitativního výzkumu, předkládá pohled žáků středních škol na jejich životní styl, a na to, do jaké míry jej ovlivňuje strava ve školní jídelně. Hlavním cílem práce je zjistit, do jaké míry ovlivňuje stravování ve školní jídelně životní styl žáků středních škol. Dílčím cílem je pak identifikovat problémové oblasti životního stylu žáků středních škol a navrhnout taková opatření, která by úroveň jejich životního stylu mohla zlepšit. Výsledky výzkumu jasně prokazují, že strava ve školní jídelně má velký význam při dodržování zdravých stravovacích návyků žáků, kteří jinak v období adolescence inklinují k nesprávné skladbě potravin ve svém jídelníčku. Proper school meals are one of the components of a healthy lifestyle for adolescents, aiming to lead children to proper eating habits, especially in terms of food composition. The presented bachelor thesis connects these two areas, ie school meals and a healthy lifestyle of high school students. The theoretical part defines the concepts related to healthy lifestyles and negative impacts associated with poor living habits, as well as the area of school meals, its legal framework, self-financing and safety measures, as well as programs for which school cafeterias, in diction of healthy nutrition, accentuate. The practical part, with the help of quantitative research methods, presents the view of high school students on their lifestyle, and on the extent to which it is influenced by diet in the school canteen. The main goal of this work is to find out to what extent eating in the school canteen affects the lifestyle of high school students. The partial goal is to identify problem areas of the lifestyle of high school students and to propose such measures that could improve their lifestyle.The results of the research clearly show that diet in the school canteen is of great importance in maintaining the healthy eating habits of students who otherwise tend to have an incorrect composition of food in their diet during adolescence.
Kolekce
- Bakalářské práce - 32151 [1228]