Měření výšky hladiny v lahvích pomocí termokamery
Measurement of Height Level in Bottles Using Infrared Camera
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Ondřej Velínský
Vedoucí práce
Hofreiter Milan
Oponent práce
Sova Jan
Studijní obor
bez oboruStudijní program
Teoretický základ strojního inženýrstvíInstituce přidělující hodnost
ústav přístrojové a řídící technikyPráva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Cílem této bakalářské práce je návrh a ověření vhodné metody pro určování výšky hladiny uvnitř lahve pomocí termokamery s tepelným senzorem. Tato metoda by mohla být využita pro přesné měření hladiny v různých typech lahví a obalů na stáčecích linkách v potravinářském a zpracovatelském průmyslu. Na úvod je shrnuta fyzikální teorie nezbytná pro porozumění termografii a ve stručnosti jsou popsány základy termografického měření. Náplní praktické části práce je vyzkoušení různých přístupů k danému problému a tvorba programu, který bude automaticky detekovat hladinu na záznamu z termokamery. Vytvořený program je potom otestován na vybraných lahvích. V závěru jsou popsána možná vylepšení a úpravy pro využití systému v praxi. The goal of this thesis is to design and validate a new method for fill level inspection using infrared camera with thermal detector. This method could be used for precise fill level measurement in various containers on filling plants in food and chemical industry. The introduction summarizes physical principles of thermography and briefly describes basics of thermographic measurement. In the practical section, different approaches to the problem are tested and a program is created that will automaticaly detect fill level on live thermal camera stream. This program is then tested with selected containers. Finally, possible improvements and modifications for practical use of such system are discussed.
Kolekce
- Bakalářské práce - 12110 [190]