Vliv vnějšího prostředí na mikromechanické vlastnosti zubní skloviny
External environment effect on the tooth enamel micromechanical properties
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Tomanec Martin
Vedoucí práce
Jíra Aleš
Oponent práce
Tesárek Pavel
Studijní obor
Konstrukce a dopravní stavbyStudijní program
Stavební inženýrstvíInstituce přidělující hodnost
katedra mechanikyObhájeno
2018-06-28Práva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Práce je zaměřena na mikromechanickou analýzu negativního vlivu tekutin s vysokým podílem cukru a nízkým pH na vlastnosti zubní skloviny. Analýza je prováděna metodou nanoindentace a mikroskopie atomových sil, které umožňují podrobné zkoumání mikrostruktury zubních tkání. Cílem je determinace mechanických vlastností - tvrdosti a indentačního modulu pružnosti, jejich změna vlivem působení tekutin, následná analýza kontaminovaného povrchu a redukce tloušťky skloviny, která chrání dentin a dřeňovou dutinu protkanou nervy. Při jejím oslabení může dojít k iniciaci trhlin a následné infekci nebo tvorbě zubního kazu, které mohou zapříčinit i nutnost vytržení zubu. The thesis is dedicated to determining the adverse effects of low-pH beverages containing sugar on the micromechanical properties of human enamel. The analysis is carried out by means of nanoindentation and microscopy of atomic forces which enable a detalied analysis of the microstructure of dental tissues. The aim of the thesis is to determine the mechanical properties, namely hardness and indentation modulus, their change under the exposure of beverages and subsequent analysis of the contamined area. Also, the work observes the change in enamel wall thickness as enamel protects dentin and the densely innervated dental pulp. As the thickness of enamel reduces, various cracks may form. With the development of cracks comes the possiblity of infection and dental caries, both of which are common causes for tooth extraction.