Zobrazit minimální záznam

External environment effect on the tooth enamel micromechanical properties



dc.contributor.advisorJíra Aleš
dc.contributor.authorTomanec Martin
dc.date.accessioned2018-07-02T11:03:44Z
dc.date.available2018-07-02T11:03:44Z
dc.date.issued2018-06-28
dc.identifierKOS-593779704705
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10467/78286
dc.description.abstractPráce je zaměřena na mikromechanickou analýzu negativního vlivu tekutin s vysokým podílem cukru a nízkým pH na vlastnosti zubní skloviny. Analýza je prováděna metodou nanoindentace a mikroskopie atomových sil, které umožňují podrobné zkoumání mikrostruktury zubních tkání. Cílem je determinace mechanických vlastností - tvrdosti a indentačního modulu pružnosti, jejich změna vlivem působení tekutin, následná analýza kontaminovaného povrchu a redukce tloušťky skloviny, která chrání dentin a dřeňovou dutinu protkanou nervy. Při jejím oslabení může dojít k iniciaci trhlin a následné infekci nebo tvorbě zubního kazu, které mohou zapříčinit i nutnost vytržení zubu.cze
dc.description.abstractThe thesis is dedicated to determining the adverse effects of low-pH beverages containing sugar on the micromechanical properties of human enamel. The analysis is carried out by means of nanoindentation and microscopy of atomic forces which enable a detalied analysis of the microstructure of dental tissues. The aim of the thesis is to determine the mechanical properties, namely hardness and indentation modulus, their change under the exposure of beverages and subsequent analysis of the contamined area. Also, the work observes the change in enamel wall thickness as enamel protects dentin and the densely innervated dental pulp. As the thickness of enamel reduces, various cracks may form. With the development of cracks comes the possiblity of infection and dental caries, both of which are common causes for tooth extraction.eng
dc.language.isoCZE
dc.publisherČeské vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.cze
dc.publisherCzech Technical University in Prague. Computing and Information Centre.eng
dc.rightsA university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmleng
dc.rightsVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlcze
dc.subjectzub,sklovina,nanoindentace,afm,mikromechanické vlastnosti,modul pružnosti,tvrdost,cola,džus,tekutinycze
dc.subjecttooth,enamel,nanoindentation,afm,micromechanical properties,elastic modulus,hardness,coke,juice,beverageseng
dc.titleVliv vnějšího prostředí na mikromechanické vlastnosti zubní sklovinycze
dc.titleExternal environment effect on the tooth enamel micromechanical propertieseng
dc.typebakalářská prácecze
dc.typebachelor thesiseng
dc.date.accepted2018-06-28
dc.contributor.refereeTesárek Pavel
theses.degree.disciplineKonstrukce a dopravní stavbycze
theses.degree.grantorkatedra mechanikycze
theses.degree.programmeStavební inženýrstvícze


Soubory tohoto záznamu




Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam