Problematika výroby hokejových puků
Problems of hockey pucks production
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Baše Lukáš
Vedoucí práce
Bryksí Stunová Barbora
Oponent práce
Hauschke Ondřej
Studijní obor
bez oboruStudijní program
Teoretický základ strojního inženýrstvíInstituce přidělující hodnost
ústav strojírenské technologieObhájeno
2015-09-01Práva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://www.cvut.cz/sites/default/files/content/d1dc93cd-5894-4521-b799-c7e715d3c59e/cs/20160901-metodicky-pokyn-c-12009-o-dodrzovani-etickych-principu-pri-priprave-vysokoskolskych.pdfVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://www.cvut.cz/sites/default/files/content/d1dc93cd-5894-4521-b799-c7e715d3c59e/cs/20160901-metodicky-pokyn-c-12009-o-dodrzovani-etickych-principu-pri-priprave-vysokoskolskych.pdf
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
V této bakalářské práci jsou podrobněji popsány a vysvětleny všechny důležité postupy vedoucí k výrobě hokejových puků. Kromě historie puků a pryže obecně, je zde přiblíženo rozdělení kaučuků pro výrobu hokejových puků, dále také složení kaučukové směsi a její následné zpracování. To zahrnuje míchání kaučukové směsi, vytlačování této směsi a následné nařezávání na kousky, které jsou naskládány do formy tlakového lisu, ve kterém probíhá vulkanizace, po které puk získá všechny potřebné mechanické vlastnosti. Po vulkanizaci jsou puky vytlačeny z formy a dopadají do připravených beden pod lisem. Vlivem teploty po vulkanizaci jsou puky ještě nějakou dobu tvárné a tím jak dopadají do bedny, se navzájem na povrchu deformují. Zjištěná teplota, při které se puky navzájem již neporušují, je 111 °C. Této teploty samotný puk dosáhne při pozvolném chladnutí za 8 minut od vyjmutí z formy. Puky v bedně za stejnou dobu dosahují teploty 167,6 °C. Praktickým výstupem této práce jsou návrhy vhodných řešení, které zamezují deformaci puků na povrchu snížením teploty nebo dopadu, a zlepší tak jejich vzhled a sníží zmetkovitost. In this bachelor's thesis are described in detail and explained all the important processes leading to the production of hockey pucks. Besides the history pucks and rubber generally is also approached division rubbers for manufacturing hockey pucks, and also the composition of the rubber mixture and its subsequent processing. This involves mixing a rubber mixture, extruding the mixture and subsequent slicing into pieces which are stacked in a form in which vulcanization proceeds, after which the puck obtained all the necessary mechanical properties. Subsequently pucks are pushed from the mold and fall into the prepared boxes under the press. Due to the temperatures after vulcanization are pucks some time ductile and thus as they fall into the box, they deformed each other. The observed temperature when the pucks do not deform each other is 111 °C. This temperature reaches the puck during slow cooling in 8 minutes after removing from the mold. Pucks in the box at the same time reach a temperature of 167.6 °C. The practical outcome of this work are designs for appropriate solutions to prevent deformation of the puck on the surface by lowering the temperature or impact, and thus improve their appearance and reduce wastage.
Kolekce
- Bakalářské práce - 12133 [288]