• Alternativní směry jaderné energetiky 

      Autor: Pártlová Andrea; Vedoucí práce: Zácha Pavel; Oponent práce: Železný Václav
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2014-06-21)
      Bakalářská práce "Alternativní směry jaderné energetiky" se zabývá využitím energie z jádra k účelům jiným, než je primární výroba elektrické energie. Nejprve je prostor věnován jednotlivým možnostem alternativního využití ...
    • Chlazení první stěny termojaderného reaktoru 

      Autor: Kratochvíl Martin; Vedoucí práce: Zácha Pavel; Oponent práce: Železný Václav
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2018-06-23)
      Bakalářská práce je zaměřena na problematiku chlazení první stěny vodou chlazeného blanketu fúzního reaktoru. Významná část práce je věnována technologiím jaderné fúze a základním metodám intenzifikace přestupu tepla v ...
    • Energetické využití jaderné fúze 

      Autor: Najman Dominik; Vedoucí práce: Entler Slavomír; Oponent práce: Železný Václav
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2018-09-01)
      Bakalářská práce obsahuje v první části rešerši zaměřenou na vývoj jaderného výzkum a poté na problematiku energetického využití jaderné fúze v současnosti. Ve druhé části je analyzováno Lawsonovo kritérium a dále je ...
    • Evropská energetická politika v kontextu havárie na jaderné elektrárně Fukušima 

      Autor: Palouček Jan; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Vitvarová Monika
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum., 2014-06-27)
    • Evropská energetika v kontextu havárie na JE Fukušima 

      Autor: Kateřina Haasová; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Burket Daneš
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-09-01)
      Tato bakalářská práce se zabývá vývojem evropské energetiky po havárii na jaderné elektrárně Fukušima. Obsahuje popis havárie, současný stav jaderné elektrárny a roli sdělovacích prostředků. Dále je popsáno shrnutí výsledků ...
    • Lawsonovo kritérium - základ fúzní energetiky 

      Autor: Vojtěch Smolík; Vedoucí práce: Entler Slavomír; Oponent práce: Železný Václav
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2020-08-22)
      Bakalářská práce se v teoretické části zabývá současným stavem fúzní energetiky a jejím budoucím potenciálem. V části praktické části jsou výpočty Lawsonova kritéria pro stav igniton a srovnání výsledků pro různé druhy ...
    • Možnosti akumulace elektrické energie pro provoz obnovitelných zdrojů 

      Autor: Hrabal David; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Bělík Milan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2016-06-10)
      Akumulace energie je v této době velmi ožehavý problém. Tato práce se bude zabývat aktuálními možnostmi akumulace energie a jejich efektivní aplikací do rozvodné sítě.
    • Možnosti akumulace elektrické energie pro provoz obnovitelných zdrojů 

      Autor: Aleš Bašta; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Jeníková Jitka
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-06-26)
      Úvodní část práce se zabývá možnostmi akumulace elektřiny, jakožto jedno z možných řešení problému kolísavého výkonu z obnovitelných zdrojů. V další části je představen teoretický model, který simuluje potřebnou kapacitu ...
    • Problematika těžkých havárií se zachycením roztaveného paliva pro zmírnění následků havárie 

      Autor: Nikl Tomáš; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Kujal Bohumil
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2018-09-01)
      Práce se zabývá problematikou těžkých havárií a zmírněním jejich následků zachycením taveniny uvnitř nebo vně nádoby. Poslední část práce se zabývá citlivostním výpočtem vlivu hlavních veličin na délku rozlivu.
    • Prodlužování životnosti jaderné elektrárny Dukovany 

      Autor: Tomáš Křinecký; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Burket Daneš
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2020-08-29)
      Tato bakalářská práce se zabývá problematikou prodlužování životnosti na Jaderné elektrárně Dukovany a jejím vlivem na jadernou bezpečnost. Nejprve jsou sepsány důvody k prodlužování životnosti jaderné elektrárny Dukovany. ...
    • Rešerše současného stavu rozvoje jaderné energetiky ve světě 

      Autor: Jakub Klíma; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Svoboda Radek
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2019-09-01)
      Práce se zabývá aktuálním stavem jaderné energetiky ve světě. Obsahuje informace o blocích jaderných elektráren, které jsou uváděny do provozu nebo ve fázi výstavby.
    • Rešerše současného stavu vývoje rychlých reaktorů ve světě 

      Autor: Antonín Vaclík; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Gleitz Miroslav
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2020-08-22)
      Práce je zaměřena na rešerši aktuálního stavu vývoje rychlých reaktorů ve světě. Práce popisuje jejich výhody a nevýhody. Zabývá se jejich ekonomickou stránkou a bezpečností. V závěru práce je uveden přehled provozovaných ...
    • Využití chemických přeměn v rámci akumulace elektrické energie v souvislosti s provozem obnovitelných zdrojů energie 

      Autor: Jiří Burda; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Krempaský Jakub
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2022-01-29)
      Tato bakalářská práce se zabývá výrobou, využitím a problematikou akumulace vodíku z kolísavých obnovitelných zdrojů energie. Úvodní část práce obsahuje stručný přehled kolísavých obnovitelných zdrojů energie a způsoby ...
    • Způsoby nakládání s nízko a středně aktivními jadernými odpady 

      Autor: Vojtěch Berger; Vedoucí práce: Železný Václav; Oponent práce: Prehradný Jan
      (České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre., 2021-06-23)
      Teoretická část této práce se zabývá radioaktivními odpady. Nejprve se věnuje kategorizaci radioaktivních odpadů a následně se řeší problematika jejich způsobu zpracování, úpravy a konečného uložení. Je věnována pozornost ...