Stanovení množství hliníku v potravinách pomocí neutronové aktivační analýzy
Determination of Aluminium Content in Food by Neutron Activation Analysis
dc.contributor.advisor | Rataj Jan | |
dc.contributor.author | Sladký Vítek | |
dc.date.accessioned | 2019-02-20T11:09:49Z | |
dc.date.available | 2019-02-20T11:09:49Z | |
dc.date.issued | 2019-02-06 | |
dc.identifier | KOS-823364601305 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10467/80837 | |
dc.description.abstract | Diplomová práce řeší problematiku stanovení množství hliníku v potravinových vzorcích respektující český potravinový spotřební koš. K vyhodnocení byla provedena neutronová aktivační analýza využívající instrumentace dostupné na Katedře jaderných reaktorů. Práce si nestanovuje za cíl rozhodnout o neurotoxicitě hliníku, avšak předkládá k zamyšlení řadu důkazů o jeho přítomnosti při neurodegeneračních onemocněních, jako může být Alzheimerova choroba. Především je v práci uvedena databáze potravin běžně dostupných v České republice obsahující (resp. neobsahující) hliník, který se ingescí dostává do lidského organismu. | cze |
dc.description.abstract | This Diploma Thesis is focused on determination of Aluminum contentin food samples respecting Czech food acording to its consumption. The Neutron Activation Analysis with instrumentation avaiable at Departement of Nuclear Reactors was used to determine the Aluminum content in each food sample. The Thesis does not try to decide whether the Aluminum is neurotoxic or not, but the goal is to show several proves of Aluminum presence during neurodegenerative disease, like Alzheimer’s Disease. Especially, there is presented a database of casual Czech food samples which contain more or less Aluminum that is being ingested by humans. | eng |
dc.language.iso | CZE | |
dc.publisher | České vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum. | cze |
dc.publisher | Czech Technical University in Prague. Computing and Information Centre. | eng |
dc.rights | A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html | eng |
dc.rights | Vysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html | cze |
dc.subject | Hliník,Neutronová aktivační analýza,Potraviny | cze |
dc.subject | Aluminum,Neutron Activation Analysis,Food | eng |
dc.title | Stanovení množství hliníku v potravinách pomocí neutronové aktivační analýzy | cze |
dc.title | Determination of Aluminium Content in Food by Neutron Activation Analysis | eng |
dc.type | diplomová práce | cze |
dc.type | master thesis | eng |
dc.date.accepted | 2019-02-11 | |
dc.contributor.referee | Klupák Vít | |
theses.degree.discipline | Jaderné inženýrství | cze |
theses.degree.grantor | katedra jaderných reaktorů | cze |
theses.degree.programme | Aplikace přírodních věd | cze |
Soubory tohoto záznamu
Soubory | Velikost | Formát | Zobrazit |
---|---|---|---|
K tomuto záznamu nejsou připojeny žádné soubory. |