Vliv hodnocení ESG scoringu na finanční výkonnost vybraných společností v Evropském potravinářském a nápojovém průmyslu
The Impact of ESG Scoring on the Financial Performance of Selected Companies in the European Food and Beverage Industry
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Alena Turková
Vedoucí práce
Jílková Petra
Oponent práce
Löster Tomáš
Studijní program
Ekonomika a managementInstituce přidělující hodnost
institut manažerských studiíPráva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Tato bakalářská práce se věnuje tématu reportování udržitelnosti společností prostřednictvím ESG scoringu a jeho vlivu na finanční výkonnost evropských firem v potravinářském a nápojovém průmyslu. V teoretické části se zabývá historickým vývojem konceptu udržitelnosti, který vedl k jeho současnému významu. Dále se práce snaží poskytnout ucelený pohled na legislativní stránku udržitelnosti. Od cílů stanovených OSN a EU, jako jsou SDG, přes nejdůležitější iniciativy vedoucí k jejich naplnění po konkrétní směrnice a nařízení, které dopadají na jednotlivé společnosti. Podrobněji je rozebrána tématika potravinářského a nápojového průmyslu a iniciativy, které ji ovlivňují. V praktické části práce zkoumá dopad ESG scoringu a SDG hodnocení států na profitabilitu společností ve zkoumaném odvětví. Celkem analyzuje 445 vzorků z období 20172023. Jako hlavní mikroekonomické ukazatele profitability jsou použity ROA a ROE. Výsledky korelační a regresní analýzy naznačují, že udržitelné faktory nemají na krátkodobou finanční výkonnost společností významný vliv. Profitabilita firem by tak neměla nastávající legislativní povinnost reportování ESG (podle směrnice CSDR) značně finančně ovlivnit. Z analýzy také vyplynulo, že je ESG hodnocení ovlivněno velikostí společnosti, což může být zajímavé pro další výzkum. This bachelor thesis focuses on the topic of corporate sustainability reporting through ESG scoring and its impact on the financial performance of European companies in the food and beverage industry. The theoretical part deals with historical development of the concept of sustainability, that led to its current relevance. Furthermore, the thesis seeks to provide a comprehensive view of the legislative side of sustainability. From the goals set by the UN and the EU, such as the SDGs, to the most important initiatives leading to their implementation, to specific directives and regulations that impact individual companies. The topic of the food and beverage industry and the initiatives that affect it are discussed in detail. The practical part of the thesis examines the impact of ESG scoring and SDG scoring countries on the profitability of companies in the sector under study. A total of 445 samples from the period 2017-2023 are analyzed. ROA and ROE are used as the main microeconomic profitability indicators. The results of correlation and regression analysis suggest that sustainable factors do not have a significant impact on the short-term financial performance of companies. Therefore, their profitability should not be significantly financially affected by the upcoming ESG reporting legislation (under the CSDR). The analysis also revealed that ESG scores are affected by company size, which may be of interest for further research.
Kolekce
- Bakalářské práce - 32116 [322]