Probiotika při udržování zdraví a jako prevence onemocnění
Probiotics in health maintenance and disease prevention
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Košková Tereza
Vedoucí práce
Vymětalová Veronika
Oponent práce
Pudil František
Studijní obor
Biomedicínská a klinická technikaStudijní program
Biomedicínská a klinická technikaInstituce přidělující hodnost
katedra biomedicínské technikyObhájeno
2009-06-23Práva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Cílem mé bakalářské práce bylo vytvoření souhrnného textu o probiotických bakteriích, jejich vlastnostech a možnostech využití v oblasti profylaxe a terapie chorob, p řípadněurychlení rekonvalescence. Hlavní zaměření bylo na fermentované mléčné výrobky, jejich mikrobiální složení a probiotický potenciál. Byl vytvořen soupis probiotických mléčných výrobků a probiotických doplňků výživy, dostupných na našem trhu. Součástí práce bylo i seznámení se se stavbou a funkcemi lidské intestinální mikroflóry a shrnutí dosavadních poznatků v této oblasti. Experimentální část se zabývala potvrzením přítomnosti grampozitivních bakterií ve vybraných fermentovaných mléčných výrobcích. K tomuto účelu byly z vybraných mléčných výrobků vytvořeny mikroskopické preparáty a obarveny metodou Gramova barvení. Následně byla pořízena jejich fotodokumentace. The aim of my thesis was creation of an overall text about probiotics, their characters and their capability in the field of prophylaxis and treatment of diseases, possibly also for acceleration of convalescence. The main focus was on fermented milk products, their microbial composition and their probiotical potential. There was created a list of probiotical milk products and probiotical nutrition suplements available on the market. Another part of the thesis was familiarization with structure and functions of human intestinal microflora and summation of existing knowledge about it. The experimental part dealed with confirmation of presence of gram-positive bacteria in selected fermented milk products. To this purpose, there were created microscopical preparations and they were stained using the Gram stain. Subsequently, their photographic documentation was made.
Kolekce
- Bakalářské práce - 17110 [908]