Klášter na vrchu Veliz
Monastery on the Veliz Hill
Typ dokumentu
bakalářská prácebachelor thesis
Autor
Aneta Prouzová
Vedoucí práce
Hradečný Tomáš
Oponent práce
Kačmariková Marie
Studijní program
Architektura a urbanismusInstituce přidělující hodnost
ústav navrhování IObhájeno
2025-06-20Práva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Na starobylém posvátném vrchu nad vesnicí Kublov navrhuji klášter. Je určený benediktinům a navazuje na odkaz kláštera, který stával v těsné blízkosti nedalekého kostela Narození sv. Jana Křtitele, a ze kterého jsou dnes k vidění pouze pozůstatky základového zdiva. Srdcem kláštera je rajský dvůr a kaple, která je obklopena ambitem, z něhož jsou přístupné všechny další místnosti, mezi které patří malé útulně zařízené cely, knihovna a jídelna s kuchyní. Klášter je navržen pro malé společenství maximálně 9 mnichů. Měl by být z velké části soběstačný. Rozlehlá zahrada slouží k pěstování zeleniny, ovoce, bylin a k produkci medu. Pro výrobu bylinných produktů, marmelád a produktů ze včelího vosku slouží výrobny v podzemním podlaží kláštera, kde jsou také prostorné sklady. I design a monastery on the ancient sacred hill above the village of Kublov. It is dedicated to the Benedictines and builds on the legacy of the monastery that stood in close proximity to the nearby church, of which only the remains of the walls are visible today. The heart of the monastery is the paradise courtyard and chapel, which is surrounded by an ambulatory from which all the other rooms are accessible, including small cosy cells, a library and a dining room with a kitchen. The monastery is designed for a small community of no more than 9 monks. It should be largely self-sufficient. A large garden is used to grow vegetables, fruit, herbs and to produce honey. The production of herbal products, marmalades and beeswax products is carried out in the underground floor of the monastery.
Kolekce
- Bakalářské práce - 15127 [565]