Zobrazit minimální záznam

The influence of industrial practice on professional and modern chemical engineering education: the development of the chairs of the Prague Technical university and the administrative and scientific selection of their holders following the developmen



dc.contributor.advisorEfmertová Marcela
dc.contributor.authorPavel Borkovec
dc.date.accessioned2020-12-15T23:19:13Z
dc.date.available2020-12-15T23:19:13Z
dc.date.issued2020-12-16
dc.identifierKOS-784543871405
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10467/92280
dc.description.abstractDisertační práce je příspěvkem k vývoji oboru potravinářské chemie na C. k. České vysoké škole technické v Praze (a poté Českého vysokého učení technického v Praze) v letech 1870-1920. Zachycuje zejména vývoj a rozvoj výuky chemických oborů a jejich moderní zapojení do procesu industrializace a především druhé fáze probíhající průmyslové revoluce v českých zemích. Historie chemie a chemického průmyslu byly již dříve hojně popsány, avšak vyjma konkrétní činnosti a informací o samotných vyučujících tohoto oboru, kteří na škole působili a pracovali v jednotlivých odvětvích potravinářského průmyslu. Právě oni měli zásadní úlohu při formování budoucích techniků-praktiků chemického průmyslu a následného vytváření technické elity. Analýza jejich působení je také hlavním úkolem předložené disertace, z něhož vycházejí další otázky této práce. Vedle úvodní kontextuální části obsahuje disertace dvě hlavní analytické části, ve kterých je představena a rozebrána činnosti dvou generací vyučujících, kteří se ve sledovaném období na české technice v Praze vystřídali a kteří svou činností, dílem a zapojením do života české společnosti sami tvořili součást její technické elity.cze
dc.description.abstractThe thesis is a contribution to the development of the field of food chemistry at the I. & R. Czech Technical University in Prague (and then the Czech Technical University in Prague) in the years 1870-1920. It captures in particular the progress and development of teaching chemical disciplines and their modern involvement in the process of industrialization and especially the second phase of the ongoing industrial revolution in the Czech lands. The history of chemistry and of the chemical industry has been widely described in the past, but with the exception of specific activities and information about the teachers of this field themselves, who worked at the school and worked in various branches of the food industry. They played a crucial role in the education and training of future technicians-practitioners, the chemical industry and the subsequent creation of a technical elite. The analysis of their influence is also the main topic of the present thesis, from which other questions of this work derive. In addition to the introductory contextual part, the thesis contains two main analytical parts, in which are introduced and analysed the activities of two generations of teachers, who worked at the Czech Technical University in Prague in the period under review and who, through their activities, work and involvement in the life of Czech society, formed part of its technical elite.eng
dc.publisherČeské vysoké učení technické v Praze. Vypočetní a informační centrum.cze
dc.publisherCzech Technical University in Prague. Computing and Information Centre.eng
dc.rightsA university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmleng
dc.rightsVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlcze
dc.subjectHistorie technikycze
dc.subjecthistorie chemiecze
dc.subjectC. k. Česká vysoká škola technická v Prazecze
dc.subjectČeské vysoké učení technické v Prazecze
dc.subjectFrantišek Štolbacze
dc.subjectAntonín Bělohoubekcze
dc.subjectKarel Preiscze
dc.subjectKarel Kruiscze
dc.subjectKarel Andrlíkcze
dc.subjectJosef Hanušcze
dc.subjectJan Šatavacze
dc.subjectprofesorský sborcze
dc.subjectpotravinářský průmyslcze
dc.subjectpotravinářstvícze
dc.subjectcukrovarnictvícze
dc.subjectpivovarnictvícze
dc.subjectkvasný průmyslcze
dc.subjectpotravinářská chemiecze
dc.subjectHistory of technologyeng
dc.subjecthistory of chemistryeng
dc.subjectI. & R. Czech Technical University in Pragueeng
dc.subjectCzech Technical University in Pragueeng
dc.subjectFrantišek Štolbaeng
dc.subjectAntonín Bělohoubekeng
dc.subjectKarel Preiseng
dc.subjectKarel Kruiseng
dc.subjectKarel Andrlíkeng
dc.subjectJosef Hanušeng
dc.subjectJan Šatavaeng
dc.subjectboard of professorseng
dc.subjectfood industryeng
dc.subjectsugar industryeng
dc.subjectbeer industryeng
dc.subjectfermentation industryeng
dc.subjectfood chemistryeng
dc.titleVliv průmyslové praxe na odborné a moderní vzděláván chemických inženýrů: rozvoj stolic pražského technického učiliště a jejich administrativní a odborné obsazování v návaznosti na průmyslový rozvoj v českých zemích od roku 1870 do roku 1920cze
dc.titleThe influence of industrial practice on professional and modern chemical engineering education: the development of the chairs of the Prague Technical university and the administrative and scientific selection of their holders following the developmeneng
dc.typedisertační prácecze
dc.typedoctoral thesiseng
dc.contributor.refereeSemotanová Eva
theses.degree.disciplineHistorie technikycze
theses.degree.grantorodbor pro vědeckou a výzkumnou činnostcze
theses.degree.programmeHistorie technikycze


Soubory tohoto záznamu




Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam