Zobrazit minimální záznam



dc.contributor.authorSkočilas, Jan
dc.date.accessioned2023-03-17T10:15:11Z
dc.date.available2023-03-17T10:15:11Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10467/106917
dc.description.abstractPráce se zabývá stanovením tokových vlastností vysokoviskózních materiálů zpracovávaných v potravinářském průmyslu. Obecně jsou diskutovány různé modely a přístupy popisu tokových vlastností nenewtonských látek. Pro praktickou ukázku byla vybrána zpracovatelská technologie výroby umělých střívek z kolagenní hmoty. Tento modelový materiál vykazuje nenewtonské chování a jeho tokové vlastnosti je nutno popsat pro případný návrh zařízení. Tokové vlastnosti byly změřeny různými experimentálními metodami. Dále byla ukázána metoda modifikace tokových vlastností látek elektronovým zářením. Pro měření tokových vlastností byl použit kapilární reometr, zařízení pro radiální vytlačovací tok a rotační reometr. Takto získané vlastnosti jsou použity pro příklad návrhu zařízení. Vybrané zařízení z technologie výroby umělých střívek je kontinuální mísič kolagenní hmoty a barvy. Byla provedena analýza technologie a mechanismů procesů uvnitř zařízení. Zařízení bylo postaveno v poloprovozním měřítku a byly na něm provedeny experimenty. Na základě výsledků simulací a poloprovozních experimentů byl proveden základní konstrukční návrh zařízení splňující požadavky výroby.cze
dc.languagečeština
dc.titleTokové vlastnosti kolagenu a jejich modifikace, jako základ technologie pro zpracování v potravinářském průmyslucze
dc.title.alternativeFlow properties of collagen and their modification to establish the fundamentals of technology for processing in the food industrycze
dc.typehabilitační práce
dc.typehabilitation thesis
theses.degree.grantorČeské vysoké učení technické v Praze. Fakulta strojní.
dc.description.abstract-translatedThe assessment of fluid flow properties of the very viscous materials processed in the food industry is provided. In general, various models and approaches of the flow properties description of the non-newtonian fluids are discussed. The technology of the casing production in the food industry was selected for the practical example. The casing is made from the collagen matter. The material exhibits non-newtonian behavior. Flow properties have to be described for design of the processing equipment. Flow properties are measured by various experimental methods. The modification of the flow properties by the irradiation has been shown. Flow properties have been measured by slit rheometer, cone-plate rheometer and by equipment for the squeezing flow. Measured properties were applied for the selected equipment proposal. The equipment serves for the homogenization of the dye in the processed collagen material. The analysis of the technology as well as process mechanisms inside the equipment were described. The pilot scale equipment was manufactured and assembled. Experiments were performed in the pilot equipment. Hypotheses of the design proposal were validated by pilot scale experiments. The flow field of the material in the equipment was investigated by CFD simulation. Based on results of simulations and pilot experiments the basic design of the new equipment was realized.


Soubory tohoto záznamu



Tento záznam se objevuje v následujících kolekcích

Zobrazit minimální záznam