Tokové vlastnosti kolagenu a jejich modifikace, jako základ technologie pro zpracování v potravinářském průmyslu
Type of document
habilitační prácehabilitation thesis
Author
Skočilas, Jan
Institutions assigning rank
České vysoké učení technické v Praze. Fakulta strojní.Metadata
Show full item recordAbstract
Práce se zabývá stanovením tokových vlastností vysokoviskózních materiálů zpracovávaných v potravinářském průmyslu. Obecně jsou diskutovány různé modely a přístupy popisu tokových vlastností nenewtonských látek. Pro praktickou ukázku byla vybrána zpracovatelská technologie výroby umělých střívek z kolagenní hmoty. Tento modelový materiál vykazuje nenewtonské chování a jeho tokové vlastnosti je nutno popsat pro případný návrh zařízení. Tokové vlastnosti byly změřeny různými experimentálními metodami. Dále byla ukázána metoda modifikace tokových vlastností látek elektronovým zářením. Pro měření tokových vlastností byl použit kapilární reometr, zařízení pro radiální vytlačovací tok a rotační reometr. Takto získané vlastnosti jsou použity pro příklad návrhu zařízení. Vybrané zařízení z technologie výroby umělých střívek je kontinuální mísič kolagenní hmoty a barvy. Byla provedena analýza technologie a mechanismů procesů uvnitř zařízení. Zařízení bylo postaveno v poloprovozním měřítku a byly na něm provedeny experimenty. Na základě výsledků simulací a poloprovozních experimentů byl proveden základní konstrukční návrh zařízení splňující požadavky výroby.
Collections
The following license files are associated with this item: