Využití obnovitelných zdrojů energie ve vinařských provozech
The Use of Renewable energy Sources in the Wine - Growing Industry
Typ dokumentu
diplomová prácemaster thesis
Autor
Lucie Janovičová
Vedoucí práce
Kabrhel Michal
Oponent práce
Vávra Petr
Studijní obor
Budovy a prostředíStudijní program
Budovy a prostředíInstituce přidělující hodnost
katedra technických zařízení budovPráva
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.htmlVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Zobrazit celý záznamAbstrakt
Cílem této diplomové práce je návrh vytápění a chlazení konkrétního vinařského provozu s využitím obnovitelných zdrojů energie. Uvedený návrh je zpracovaný na základě poznatků, získaných v rámci studie vinařské technologie a rozboru reálných vinařských provozů. Diplomová práce je rozdělena na tři části: teoretická, praktická a projektová. Teoretická část se zabývá studií technologie výroby vína a její energetické náročnosti. Zaměřuje se zejména na návrhové a provozní podmínky s možností využití obnovitelných zdrojů energie v tomto typu průmyslového potravinářského provozu. Praktická část, nazvaná „Studie reálných vinařských provozů“, popisuje technologická a technická řešení sedmi existujících vinařských provozů, navštívených v průběhu zpracování této diplomové práce. Při popisu řešení jednotlivých vinařských provozů byl kladen důraz na podrobné popsání zejména systémů HVAC a řízené fermentace. Třetí, projektová část diplomové práce je tvořena projektem vytápění a chlazení, zpracovaným pro konkrétní vinařství, a to včetně koncepčního návrhu větrání a využití fotovoltaiky. Věřím, že se mi podaří touto diplomovou prací přiblížit svět vinařů z hlediska technického zařízení budov, neboť posledních pár let zažívá Česká republika (podobně jako všude ve světě) rozmach ve výstavbě nových vinařských domů a navrhování technických systémů pro potravinářské průmyslové objekty vyžaduje úzkou specializaci. The aim of this thesis is to design heating and cooling of a particular wine-growing establishment using renewable energy sources. The design is based on the knowledge obtained during the study of wine technology and the analysis of the existing wine-growing plants. The thesis is divided into three parts: theoretical, practical and project. The theoretical part deals with the wine production technology and its energy performance. It focuses, particularly, on designing and operating conditions, regarding the possibilities of using renewable energy resources in this type of industrial food industry. The practical part, entitled "Studies of real wine establishments", describes the technological and technical solutions of the seven, existing wine-growing plants, visited during the process. Describing the solutions of each individual wine-growing plants, emphasis was placed on detailed descriptions of HVAC systems and systems of controlled fermentation. The third, project part of the thesis, is focused on designing heating and cooling system for one specific winery, including conceptual design of ventilation and the use of photovoltaics. I believe that this thesis allows us to get closer to the world of winemakers in terms of the technical systems of buildings, because for the last few years the Czech Republic (like everywhere in the world) has been experiencing a boom in the construction of new wine-growing houses and in the designing of technical systems for food industry, which requires close specialization.
Kolekce
- Diplomové práce - 11125 [517]