Finanční analýza vybraných pivovarských podniků
Financial analysis of chosen brewing companies
Type of document
diplomová prácemaster thesis
Author
Novák Pavel
Supervisor
Mackenzie Iveta
Opponent
Čámská Dagmar
Field of study
Podnikání a management v průmysluStudy program
Podnikání a komerční inženýrství v průmysluInstitutions assigning rank
oddělení manažerských studiíDefended
2016-02-10Rights
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://www.cvut.cz/sites/default/files/content/d1dc93cd-5894-4521-b799-c7e715d3c59e/cs/20160901-metodicky-pokyn-c-12009-o-dodrzovani-etickych-principu-pri-priprave-vysokoskolskych.pdfVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://www.cvut.cz/sites/default/files/content/d1dc93cd-5894-4521-b799-c7e715d3c59e/cs/20160901-metodicky-pokyn-c-12009-o-dodrzovani-etickych-principu-pri-priprave-vysokoskolskych.pdf
Metadata
Show full item recordAbstract
Diplomová práce se zabývá finanční analýzou tří podniků: Budějovický Budvar n.p., Holba a.s. a Svatováclavský pivovar s.r.o. v časovém úseku mezi lety 2009 - 2013 a je rozdělena na šest částí. V první části jsou definovány cíle a metody ekonomické analýzy podniků. Cílem této práce je tedy analýza finančních ukazatelů zmíněných podniků v odvětví výroby piva a porovnání jejich ekonomické situace. Dále potom rozbor výsledků finanční analýzy v širších souvislostech - čím je podnik ovlivňován a jak podnik ovlivňuje okolí.
Druhá kapitola představuje teoretický aparát, který vysvětluje analýzu rozvahy a výsledovky, rozdílových a tokových indikátorů, poměrových ukazatelů, ukazatel EVA, souhrnné indexy hodnocení a pomocné nefinanční analýzy. Ve třetí kapitole jsou představeny podniky Budějovický Budvar n.p., Holba a.s. a Svatováclavský pivovar s.r.o..
Čtvrtá kapitola se zabývá již praktickou částí, a to analýzou pivovarského odvětví a jeho prostředí, jako např. ekonomické, technologické, sociálně kulturní. Dále se zabývá analýzou konkurenčního prostředí (Portrův model pěti sil). V páté kapitole je provedena finanční analýza zmíněných podniků vycházející z teoretického aparátu.
Poslední šestá kapitola shrnuje výsledky provedených analýz a vyhodnocuje finanční situaci podniků. Dle dostupných informací Budvar n.p. vykazuje nejlepší ekonomickou situaci a byl nejméně ovlivněn vnějšími vlivy a zároveň zaměstnává nejvíce zaměstnanců a odvádí nejvyšší daně. Nejhůře dopadl Svatováclavský pivovar, který je podle analýz na pokraji bankrotu. The diploma thesis is dealing with financial analysis of three brewing companies: Budějovický Budvar n.p., Holba a.s. and Svatováclavský pivovar s.r.o. within the time frame of 2009 - 2013. The thesis is divided into six chapters. First chapter includes formulation of objectives and methods of economic analysis. The objectives of the thesis are the financial analysis of the companies mentioned above from the brewing industry and comparison of their economic situation. Further the outcomes of the financial analysis are to be analysed within the wider context - which factors influence the companies and how the companies influence their environment.
In the second chapter the theoretical background is introduced, which defines the balance sheet and income statement analysis, analysis of difference and flow indicators, ratio analysis, Economic Value Added, systems of indicators and other non-financial analysis. The third chapter introduces the companies Budějovický Budvar n.p., Holba a.s. a Svatováclavský pivovar s.r.o.
Fourth chapter is already dealing with the practical part of the thesis, such as definition and characteristics of the brewing industry, its environment (e.g. economical, technological, social-cultural, etc.) and Porter's Five Forces Model of the competition analysis. In the fifth chapter there is the ration analysis of the companies based on the theory in the third chapter.
Last sixth chapter summarizes the outcomes of the performed analyses and evaluates the financial situation of the companies. Based on the available information, Budvar n.p. shows the best economic stability and was influenced the least by the external factors and at the same time employs the most employees and pays the highest taxes. Conversely, Svatováclavský pivovar has the worst results and based on the performed analysis it is facing bankruptcy.
Collections
- Diplomové práce - 32116 [895]