Distribuce rozpuštěného CO2 v pivním sudu
Distribution of dissolved CO2 in beer barrel
Type of document
diplomová prácemaster thesis
Author
Bojas Jiří
Supervisor
Šulc Radek
Opponent
Růžička Marek
Field of study
Procesní technikaStudy program
Strojní inženýrstvíInstitutions assigning rank
ústav procesní a zpracovatelské technikyDefended
2016-02-12Rights
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://www.cvut.cz/sites/default/files/content/d1dc93cd-5894-4521-b799-c7e715d3c59e/cs/20160901-metodicky-pokyn-c-12009-o-dodrzovani-etickych-principu-pri-priprave-vysokoskolskych.pdfVysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://www.cvut.cz/sites/default/files/content/d1dc93cd-5894-4521-b799-c7e715d3c59e/cs/20160901-metodicky-pokyn-c-12009-o-dodrzovani-etickych-principu-pri-priprave-vysokoskolskych.pdf
Metadata
Show full item recordAbstract
Tato práce vznikla za účelem průzkumu faktorů ovlivňujících rozpustnost plynu v pivu a následného chování piva při čepování. V rámci práce byla vypracována rešerše, která se zabývá rozpustností CO2 v pivu včetně způsobů jeho stanovení. Pomocí těchto teoretických znalostí byl následně navržený a sestrojený přístroj umožňující měření v kapalinách, dále měřicí zařízení, které je schopné stanovit kinetiku sycení a koncentraci CO2 v sudovém pivu. V závěru práce proběhlo hodnocení stability načepované pěny v závislosti na koncentraci rozpuštěného oxidu uhličitého. The aim of this work is to investigate factors that influence solubility of CO2 in the beer, and the further behaviour of the draught beer. In this work was made a research to ascertain possibilities of measuring the dissolved CO2 in the beer; subsequently, was designed and fabricated the device which measures the dissolved CO2 in liquids and the device that is capable to determine the kinetic of carbonation in the beer barrel. At the end of the work is a valuation of stability of the beer foam of dependency to the content of dissolved CO2 in the beer.
Collections
- Diplomové práce - 12118 [151]