ČVUT DSpace
  • Search DSpace
  • Čeština
  • Login
  • Čeština
  • Čeština
View Item 
  •   ČVUT DSpace
  • Czech Technical University in Prague
  • Faculty of Biomedical Engineering
  • Department of medical branches and humanities
  • Bachelor Theses - 17111
  • View Item
  • Czech Technical University in Prague
  • Faculty of Biomedical Engineering
  • Department of medical branches and humanities
  • Bachelor Theses - 17111
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Falešně vysoké hodnoty glykémie

Falsely High Blood Glucose Values

Type of document
bakalářská práce
bachelor thesis
Author
Markéta Benetková
Supervisor
Böhm Pavel
Opponent
Vojtová Anna
Study program
Zdravotnické záchranářství
Institutions assigning rank
katedra zdravotnických oborů a ochrany obyvatelstva
Defended
2024-06-19



Rights
A university thesis is a work protected by the Copyright Act. Extracts, copies and transcripts of the thesis are allowed for personal use only and at one?s own expense. The use of thesis should be in compliance with the Copyright Act http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf and the citation ethics http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Vysokoškolská závěrečná práce je dílo chráněné autorským zákonem. Je možné pořizovat z něj na své náklady a pro svoji osobní potřebu výpisy, opisy a rozmnoženiny. Jeho využití musí být v souladu s autorským zákonem http://www.mkcr.cz/assets/autorske-pravo/01-3982006.pdf a citační etikou http://knihovny.cvut.cz/vychova/vskp.html
Metadata
Show full item record
Abstract
Bakalářská práce popisuje problematiku falešně vysoké hodnoty glykémie. V teoretické části práce je popsané téma glukóza a hormony, které ji ovlivňují. Na základě zpracované analýzy odborné tuzemské a zahraniční literatury jsou definované klíčové pojmy vztahující se k zpracované problematice. Práce se soustředí na diabetes mellitus, jeho dělení a další formy, rizikové faktory a klinické příznaky. Dále je v práci přiblížené téma komplikací diabetu, jejich dělení na akutní a chronické, do kterých spadají další podtypy komplikací. Práce je také zaměřena na měření glykémie a způsob odběru krve pro daný výkon. V praktické části bakalářské práce je vedený výzkum, který se zaměřuje na hodnoty glykémie po kontaminaci odběrů 5%, 10%, a 40% glukózou, také odběrů bez kontaminace a kontrolních odběrů. Výsledné hodnoty jsou zpracované v přehledných tabulkách a grafech, následně jsou porovnané s hypotézami. K získaní výsledných hodnot je realizováno kvalitativní výzkumné šetření v podobě experimentu na probandech, kteří jsou osloveni osobně primárně z řad vysokoškolských studentů. Z výzkumného šetření vyplývá, že falešně vysoké hodnoty glykémie mohou nastat při různých kontaminacích v místě odběru jako například z ovoce, z nesprávného aseptického postupu nebo z nesprávného použití roztoku pro proplach. U většiny testovaných probandů je zaznamenán významný procentuální nárůst glykémie již při kontaminaci 5% glukózou.
 
The bachelor thesis describes the issue of falsely elevated blood glucose levels. The theoretical part of the thesis discusses the topic of glucose and the hormones that influence it. Based on the analysis of domestic and foreign specialised literature, key concepts related to the processed issue are defined. The thesis focuses on diabetes mellitus, its classification, and other forms, as well as risk factors and clinical symptoms. Subsequently, the thesis explores the topic of diabetes complications, categorizing them into acute and chronic, which encompass additional subtypes of complications. The thesis also addresses blood glucose measurement and blood sampling methods for the given procedure. In the practical part of the bachelor thesis, a research study is conducted focusing on blood glucose levels after contamination of samples with 5%, 10%, and 40% glucose, as well as uncontaminated samples and control samples. The resulting values are presented in tables and graphs, which are then compared with the hypotheses. To obtain the resulting values, a qualitative research investigation is conducted in the form of an experiment on subjects, who are primarily approached from the ranks of university students. The research study indicates that falsely elevated blood glucose levels can occur due to various contaminations at the sampling site, such as from fruit, incorrect aseptic procedures, or improper use of rinsing solution. For the majority of tested subjects, a significant percentage increase in blood glucose is recorded even with a 5% glucose contamination.
 
URI
http://hdl.handle.net/10467/119136
View/Open
PLNY_TEXT (1.620Mb)
POSUDEK (218.9Kb)
POSUDEK (220.2Kb)
Collections
  • Bakalářské práce - 17111 [1957]

České vysoké učení technické v Praze copyright © 2016 

DSpace software copyright © 2002-2016  Duraspace

Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV
 

 

Useful links

CTU in PragueCentral library of CTUAbout CTU Digital LibraryResourcesStudy and library skillsResearch support

Browse

All of DSpaceCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

Login

České vysoké učení technické v Praze copyright © 2016 

DSpace software copyright © 2002-2016  Duraspace

Contact Us | Send Feedback
Theme by 
@mire NV