Řídicí jednotka pro BLDC motor - Morcinek, Tomáš; Tomáš Morcinek (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá návrhem univerzální řídicí jednotky pro řízení motoru BLDC s rekuperací pro použití do různých aplikací jako jsou například elektro koloběžky, skútry, nebo čtyřkolky. Součástí této práce je také seznámení s různými typy algoritmů a metod pro řízení motorů. V rámci návrhu jsou zahrnuty simulace obvodů, testování a jejích následná hardware implementace. Navržený a realizovaný algoritmus řízení motoru je následně implementován do procesorové jednotky. U realizovaného vzorku jsou nadále zjištěny jeho elektrické parametry a jsou navržena jejich možná vylepšení. Na závěr je provedena úvaha o vhodnosti návrhu pro komerční využití s cenovou kalkulací.

This thesis is focused on design of universal control unit for BLDC motor. At the beginning is introduction to different type of algorithm and methods for driving a motor. Part of design is circuit simulations which are followed by implementation on hardware. Finished and prepared algorithm for control a motor is programmed to processor on finished PCB board. At this prototype are measured electrical parameters and are proposed some upgrade to better performance and efficiency. At the end is considered usage of this control unit for commercial use.
Control unit for BLDC motor
Keywords: Bezkartáčový motor; řídicí jednotka BLDC; PWM regulace; trojfázový měnič; procesor; superkondenzátor; Brushless motor; control unit for BLDC; PWM regulation; three phase invertor; processor; supercapacitor