ŽELEZNÝ OSTROV - Khakimova, Ramina; Ramina Khakimova (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na adaptivní využití opuštěné ropné plošiny v Jaderském moři a její přeměnu na moderní centrum pro výzkum moří. Projekt, reagující na naléhavé environmentální výzvy, usiluje o vytvoření symbiotického vztahu mezi architekturou a mořským prostředím. Návrh integruje moderní laboratoře, udržitelnou akvakulturu a technologie obnovitelných zdrojů energie do stávající offshore struktury. Práce zkoumá možnosti sanace mikroplastů pomocí farem s mušlemi, pěstování řas k boji proti okyselování oceánů a využití energie přílivu a odlivu pro energetickou soběstačnost. Prostřednictvím detailní analýzy materiálových řešení, strukturálních úprav a principů udržitelného designu projekt dokládá, jak může architektura aktivně přispívat ke zdraví a odolnosti Jaderského moře. Tento příklad adaptivního opětovného využití slouží jako model pro transformaci offshore infrastruktury v měnícím se světě.

This diploma thesis reimagines an obsolete oil platform in the Adriatic Sea as a cutting-edge marine research center, addressing pressing environmental challenges through a symbiotic relationship between architecture and the marine environment. The design integrates state-of-the-art laboratories, sustainable aquaculture, and renewable energy technologies within the existing offshore structure. The thesis investigates microplastic remediation using mussel farms, algae cultivation to combat ocean acidification, and harnessing tidal and wave energy for a self-sufficient energy system. Through detailed analysis of material solutions, structural enhancements, and sustainable design, the project demonstrates architecture's ability to contribute to the health and resilience of the Adriatic Sea. This adaptive reuse serves as a model for transforming offshore infrastructure in a changing world.
IRON ISLAND
Keywords: Adaptivní opětovné využití; Centrum pro výzkum moří; Jaderské moře; Udržitelnost; Offshore architektura; Znečištění mikroplasty; Okyselování oceánů; Obnovitelná energie; Adaptive Reuse; Marine Research Center; Adriatic Sea; Sustainability; Offshore Architecture; Microplastic Pollution; Ocean Acidification; Renewable Energy