Rodinný dům v Jizerských horách - Bilecká, Žanna; Bilecká Žanna (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Předmětem práce je návrh rodinného domu v Jizerských horách, v Bedřichovicích. Pozemek leží v mírném svahu na vyvýšeném místě nedaleko zastávky a centrálního parkoviště areálu. Rodinný dům pro čtyřčlennou rodinu s dětmi. Hlavním aspektem návrhu, bylo umístění domu do pozemku, tak aby navázal na současnou zástavbu a otevřel dům vybraným pohledům. Jižní fasáda domu je celá prosklená za účelem spojení domu s přírodou a zpřístupnění širokoúhlého pohledu do celé okolní přírodu, až na nedalekou sjezdovku a horskou krajinu. To umožňuje dvoupodlažní obývací pokoj s kuchyní a jídelním stolem, což je centrální společný prostor pro celou rodinu. Prosklená chodba odděluje společenskou část od technické v prvním podlaží a od soukromé v druhém. Celý dům je navržen tak aby vznikl dostatek soukromých, ale i společenských prostorů pro shlukování rodiny, s dostatkem úložných prostor pro osobní věci i věci pro sportovní aktivity.Součástí domu je také garáž v prvním podlaží, pro dvě osobní auta a příjezdová cesta s možností zaparkování dvou hostujících automobilů. Hmota domu byla navržena tak aby kopírovala daný styl okolní domy jednoduchým obdélníkovým půdorysem a sedlovou střechou. Z domu je z obou stran vytažena chodba v podobě skleněné plochy procházející celým domem a otevírá tak dům okolí a pouští do něj přirozené světlo. fasáda je řešena světlým dřevěným laťováním a prosklenými plochami. Střešní krytina je volen hliník se kterým jsou sladěny ostatní detaily domu. Na pozemku je dále umístěn bohatý sad a plocha pro hry pro děti s možným pískovištěm a domkem na urostlém stromě. Stromy na pozemku také vytvářejí přirozenou separaci od okolní zástavby bez nutnosti oplocení.

The subject of the thesis is the design of a family house in Jizerské hory, in Bedřichovice. The land is situated on a mild slope in an elevated position near the bus stop and the central parking lot. Family house for a four-member family with children. The main aspect of the design was to place the house in the plot so that it could be built on the current site and open the house to selected views. The southern facade of the house is all glazed to connect the house with nature and access the wide-angle view to the surrounding nature, to the nearby slopes and mountain scenery. This allows a two-storey living room with a kitchen and a dining table, which is a central shared area for the whole family. The glass corridor separates the social part from the technical on the first floor and from the private to the other. The entire house is designed so that there are enough private and social spaces for family gathering, with plenty of storage space for personal belongings and things for sports activities. The house is also a garage on the first floor, for two cars and a driveway with the possibility of parking two host cars. The mass of the house was designed to copy the style of the surrounding houses with a simple rectangular ground plan and a saddle roof. From the house, a corridor in the form of a glass surface that runs across the house is opened on both sides, opening the house around and natural light. The facade is covered with light wooden lathing and glazed surfaces. Roofing is chosen from aluminum to which other house details are aligned. On the plot there is also a rich area and area for games for children with a possible sandbox and a house on a large tree. The trees on the site also create a natural separation from the surrounding area without the need for fencing.
Family House in Jizerské hory
Keywords: jizerské hory,rodinný dům,sedlová střecha, sklo,dřevo; family house,saddle roof,glass,wood,mountains