Návrh solárního nabíječe s GaN tranzistory - Maršík, Aleš; Aleš Maršík (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato práce se zabývá návrhem solárního nabíječe pro použití v obytném voze. Cílem této práce je navrhnout měnič s vysokou účinností o výkonu přibližně 1,5 kW. Práce je zaměřena na volbu vhodné topologie nabíječe pomocí simulace silové části, návrh obvodového schématu a desky plošných spojů. Pro dosažení vysoké účinnosti byla zvolena vysoká spínací frekvence výkonových součástek. Diskutuje se také výběr vhodných výkonových tranzistorů a dalších součástek. Součástí navrženého měniče je také mikroprocesor pro řízení solárního nabíječe. Návrh programu řízení měniče není obsahem této práce. Výsledkem práce je osazená deska plošných spojů.

This thesis deals with the design of a solar charger for use in a recreational vehicle. The aim of this work is to design a highly efficient converter with a power output of approximately 1.5 kW. The thesis focuses on selecting an appropriate charger topology through simulation of the power stage, designing the circuit schematic, and the printed circuit board layout. To achieve high efficiency, a high switching frequency for power components has been chosen. The selection of suitable power transistors and other components is also discussed. The designed converter also includes a microprocessor for controlling the solar charger. The development of the control program is not included in this thesis. The outcome of this work is a assembled printed circuit board.
Design of a GaN based solar charger
Keywords: DC/DC měnič napětí; třífázový DC/DC měnič napětí; half bridge; GaN MOSFET; návrh desky plošných spojů; DC/DC convertor; three-phase DC/DC convertor; half bridge; GaN MOSFET; design of printed circuit board