Porovnání senzitivní a motorické odpovědi ventrální a dorsální strany dominantní paže při dráždění elektrickým proudem - Fišer, Jan; Jan Fišer (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Tato práce pojednává o problematice používání elektroterapie ve fyzioterapii. Klíčovým tématem je používání různých typů proudů na různých částech těla s různými parametry. Teoretická část zahrnuje historii elektroterapie a následně nastiňuje klinické využití v praxi. V kapitole jsou dále zahrnuty jednotlivé parametry proudů s důrazem na ty, které jsou použity v metodické části této práce. Metodická část práce popisuje samotný postup měření, jeho zaslepení, kalibraci používaného přístroje a typ statistického zpracování dat. Výsledky zahrnují interpretaci naměřených hodnot popisně a pomocí grafů. Z výzkumu bylo zjištěno, že mezi přední a zadní stranou dominantní paže ani mezi dominantní a nedominantní paží neexistuje statisticky významný rozdíl v dráždivosti elektrickým proudem. Dále bylo zjištěno, že proud DF vyvolává umělý svalový záškub za použití nižší intenzity a je subjektivně lépe snášen. Diskuze primárně srovnává tuto práci se světovými vědeckými publikacemi. Autor se zde zamýšlí nad výsledky této práce a možném využití elektroterapie v různých oblastech fyzioterapie a lékařství.

This master's thesis deals with the use of electrotherapy in physiotherapy. The key topic is the application of different types of currents on different parts of body with different parameters. The theoretical part covers the history of electrotherapy and then outlines the clinical application in clinical use. The chapter further covers the different parameters of the currents with a focus on those used in the methodological part of this thesis. The methodological part of the thesis describes actual measurement procedure, its blinding, calibration of the instrument used and the type of statistical data processing. The results include the interpretation of the measured data descriptively and by means of diagrams. From the research, it was found that there is no statistically significant difference in electrical irritation between the anterior and posterior side of the dominant arm or between the dominant and non-dominant arm. It was further found that DF current induces artificial muscle twitch response using lower intensity and is subjectively better tolerated. The discussion primarily compares this work with global scientific publications. The author discusses the results of this work and possible applications of electrotherapy in a variety of areas of physiotherapy and medicine.
Comparison of the Sensory and Motor Response of the Ventral and Dorsal Sides of the Dominant Arm to Electrical Stimulation
Keywords: Elektrostimulace; elektrogymnastika; dráždivost; motorická odpověď; diadynamické proudy; senzitivita; elektroterapie; dominance; lateralita; Electrostimulation; electrogymnastics; irritability; motor response; sensitivity; diadynamic current; electrotherapy; dominance; laterality