Galvanické kompozitní povlaky se specifickými vlastnostmi - Kubový, Martin; Martin Kubový (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Diplomová práce se zabývá galvanickými kompozitními povlaky se specifickými vlastnostmi. Její rešerše se zaměřuje na slitinové a kompozitní elektrolyticky nanášené povlaky. Zvláštní pozornost je věnována disperzním částicím, jenž mění celkový charakter povlaku. Zároveň je pojednáváno o tribologii, která definuje tření, a s ním spojené opotřebení. V experimentální části byly galvanicky pokovené vzorky metalograficky zkoumány, podrobeny zkouškám přilnavosti a testovány z hlediska tribologických vlastností. Výsledné specifické funkční vlastnosti kompozitních povlaků byly vyhodnoceny a srovnány s běžnými galvanicky vylučovanými povlaky.

The thesis deals with galvanic composite coatings with specific properties. Its research focuses on alloy and composite electrodeposited coatings. Particular attention is paid to dispersion particles which change the overall character of the coating. Tribology, which defines friction, and the associated wear, is also discussed. In the experimental part, electroplated samples were metallographically examined, subjected to adhesion tests and tested for tribological properties. The resulting specific functional properties of the composite coatings were evaluated and compared with conventional electroplated coatings.
Galvanic composite coatings with specific properties
Keywords: Galvanické pokovování; Kompozitní povlaky; Disperzní částice; Nikl; Opotřebení; Činitel tření; Electroplating; Composite coatings; Dispersed particles; Nickel; Wear; Friction coefficient