Glaukom z hlediska genetiky - Zlatníková, Kristina (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Glaukom je závažné oční onemocnění, které nelze vyléčit a představuje jednu z nejčastějších příčin slepoty v rozvinutých zemích. Postihuje miliony lidí po celém světě a jeho progrese je často asymptomatická, což komplikuje včasnou diagnózu. Vzhledem k multifaktoriální povaze glaukomu není vzorec jeho dědičnosti dosud zcela objasněn. Hlavním cíle této práce bylo posoudit vliv dědičnosti na rozvoj glaukomu u jedinců s pozitivní rodinnou anamnézou. Data byla získána z lékařské dokumentace oční lékařky a na jejich základě byla sestavena genealogická schémata pro jednotlivé rodiny. Dále byly analyzovány přítomné rizikové faktory přispívající k rozvoji onemocnění. Výsledky této práce potvrdily významný vliv dědičnosti na vznik glaukomu. Onemocnění se vyskytovalo napříč generacemi, přičemž byl patrný častější přenos po mateřské linii. Rovněž byly potvrzeny i další rizikové faktory uváděné v literatuře. Závěry práce poukazují na zvýšené riziko rozvoje glaukomu u jedinců s pozitivní rodinnou anamnézou. Pravidelné oftalmologické kontroly jsou pro tyto osoby nezbytné. Pro další výzkum by bylo vhodné zaměřit se na detailnější genetické analýzy s cílem lépe pochopit dědičné mechanismy glaukomu a přispět k vývoji účinnější léčby.

Glaucoma is a severe and dangerous disease that cannot be cured. It affects millions of people worldwide and is one one the leading causes of blindness in developed countries. The disease progresses very slowly, and its changes are irreversible. It is a multifactorial condition with no clearly defined inheritance pattern. The main objective of this thesis is to assess the influence of heredity on the development of glaucoma in cases of a positive family history. The data for this study were obtained from medical records provided by an ophtalmologist. Based on these records, I created genealogical charts for each family to examine the inheritance of glaucoma and the risk factors contributing to its development. The results confirmed the influence of heredity. Glaucoma occurred across multiple generations and was predominantly inherited maternally. Additionally, the presence of risk factors described in the literature was also confirmed. The finding of this thesis highlight the increased risk of developing glaucoma in individuals with a positive family history. Therefore, regular opthalmological check-ups are strongly recommended for these individuals. Further research should focus on a more in-depth investigation of the genetic influence on glaucoma, with the aim of discovering and effective treatment that could potentially cure the disease.
Glaucoma in terms of genetics
Keywords: Glaukom; dědičnost; nitrooční tlak; genetika glaukomu; multifaktoriální onemocnění; Glaucoma; inheritance; intraocular pressure; genetics of glaucoma; multifactorial disease