Prototypová platforma pro automatické testování zařízení PROFINET pomocí PLC - Formánek, Vojtěch (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Moderní průmyslové senzory musí splňovat přísné bezpečnos- tní normy a zároveň se rychle vyvíjet díky častým firmwarovým aktualizacím. V tomto kontextu představuje důkladné a spolehlivé testování značnou výzvu. Tato práce se zabývá vývojem systému Industrial Device Test Automation Framework (ID-TAF), jedná se o flexibilní systém, který umožňuje psaní testovacích scénářů v prostředí Robot Framework s využitím vlastních Python knihoven a .NET backendu. Tento systém automatizuje testování zařízení na reálných PLC značky Siemens, kde podporuje standardy PROFINET a PROFIsafe a poskytuje přesné a opakovatelné výsledky testování. Systém byl ověřen v reálných podmínkách na průmyslových sen- zorech společnosti Leuze Engineering. Díky svému softwarovému designu lze ID-TAF rozšířit na další významné platformy, jako jsou Beckhoff (EtherCAT/TwinSAFE) a Rockwell (EtherNet IP/CIP Safety).

Modern industrial sensors must meet strict safety and interoperability standards while evolving quickly through frequent firmware updates. This makes thorough and reliable testing a significant challenge. This thesis presents the Indus- trial Device Test Automation Framework (ID-TAF). This flexible system enables writing test cases in Robot Framework, leveraging custom Python libraries and a .NET backend to automate the testing of sensor devices on real Siemens PLCs. The prototype supports PROFINET and PROFIsafe standards and provides accurate, repeatable test results. The framework was validated in real-world conditions us- ing industrial sensors from Leuze Engineering. ID-TAF can be extended to other major platforms such as Beckhoff (EtherCAT/TwinSAFE) and Rockwell (EtherNet IP/CIP Safety) thanks to its vendor-independent design.
Prototype platform for automatic testing of PROFINET devices using PLC
Keywords: Průmyslová automatizace; Funkční bezpečnost; PLC; Robot Framework; OPC UA; Testovací framework; Industrial automation; Functional safety; PLC; Robot Framework; OPC UA; Test automation framework