Pokročilé terče pro generaci vysokých harmonických frekvencí - Finke, Ondřej; Ondřej Finke (České vysoké učení technické v Praze, 2024)
Práce prezentuje dva nové návrhy terčů pro proces generace vysokých harmonických frekvencí v plynném prostředí. První návrh terče se zaměřuje na optimalizaci procesu při generaci v dlouhém a silně absorbujícím prostředí pomocí před-ionizace prostředí slabým elektrickým výbojem. Druhý terč využívá periodicky modulované hustoty prostředí společně s Bessel-Gaussovými svazky budícího laseru k potlačení generace všech harmonických řádů kromě jednoho, což vede k přímé generaci monochromatického záření.

The dissertation presents two new target designs for the process of high harmonic generation in a gaseous medium. The first target aims to optimize the generation process, increasing the yield of harmonics generated in a long absorbing medium by utilizing weak capillary discharge to pre-ionize the generation medium. The second target uses periodically modulated target density with Bessel-Gauss beams as the driver to suppress the generation of all harmonics except a single order, leading to the direct generation of monochromatic radiation.
Advanced Targets for High Harmonic Generation
Keywords: HHG; Generace vysokých harmonických frekvencí; Fázová synchronizace; Slabé elektrické výboje; Gauss-Besselovské svazky; Monochromatická generace HHG; HHG; High Harmonic Generation; Phase-matching; weak electric discharges; Gauss-Bessel beams; Monochromatic HHG