Vliv parametrů prostředí na korozi kovů - Driml, Michal; Driml Michal (České vysoké učení technické v Praze, 2018)
Bakalářská práce je rozdělena na část teoretickou a část experimentální. Teoretická část práce pojednává o korozi v atmosférických podmínkách, relativní vlhkosti vzduchu, rosném bodu a způsobech korozních zkoušek kovových materiálů v čistých atmosférách. Zde je zahrnuta i příprava zkušebních vzorků technologiemi broušení, tryskání, omílání, chemických úprav a předúprav. Experimentální část se zabývá zkoušením vzorků z patinující oceli v běžně dostupných prostředích, při různých teplotách a relativních vlhkostech. Zkoumána je zde doba do náběhu červené rzi v závislosti na úrovni relativní vlhkosti.

The bachelor thesis is divided into a theoretical part and an experimental part. The theoretical part deals with corrosion in atmospheric conditions, relative humidity level, dew point and methods of corrosion testing of metallic materials in clean atmospheres. This includes the preparation of test specimens by grinding, blasting, tumbling, chemical treatment and pretreatment techniques. The experimental part deals with the testing of weathering steel samples in commonly available environments, at different temperatures and relative humidities. Examined is the time to red rust, depending on the relative humidity level.
Influence of environmental parameters on corrosion of metals
Keywords: rosný bod,relativní vlhkost,patinující ocel; dew point,relative humidity,weathering steel