Generování verdiktu pro automatizované ověřování faktů - Veselá, Sára (České vysoké učení technické v Praze, 2026)
Tato práce analyzuje automatizovaný proces ověřování faktů a poskytuje komplexní přehled stávajících systémů a datasetů. Část práce se také zaměřuje na vysvětlitelnost tohoto procesu, používanou jako nástroj pro transparentní ověřování. Na základě analýzy jsem navrhla proces ověřování faktů, který používá velké jazykové modely k generování pravdivosti tvrzení a jeho odůvodnění v přirozeném jazyce. Systém je navíc hodnocen pomocí datasetu Demagog.cz.

This thesis analyzes the automated fact-checking pipeline, providing a comprehensive review of existing pipelines and benchmark datasets. The work also focuses in part on explainability as a tool for transparent verification. Based on the analysis, I designed fact-checking pipeline that leverages Large Language Models to jointly predict claim veracity and generate natural language justifications. In addition, the system is evaluated with the Demagog.cz dataset.
Generating Verdicts for Automated Fact-Checking Pipelines
Keywords: Automatizované ověřování faktů; Vysvětlitelnost; Velké jazykové modely; Generování verdiktů; Generování vysvětlení; Automated fact-checking; Explainability; Generative LLMs; Verdict Generation; Explanation Generation