Alternativní přísady a pojiva v technologiích prováděných za studena - Šedina, Jakub; Jakub Šedina (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Současné sociálně ekonomické podmínky v evropské společnosti nahrávají prosazování dříve opomíjených témat jako je ochrana životního prostředí, recyklace odpadů a principy takzvaného bezodpadového hospodaření. Prosperita posledních let vede naši společnost k myšlenkám o vlivu lidské činnosti na životní prostředí nejenom po dobu našeho života, ale i v průběhu příštích generací, které do jisté míry ponesou zátěž našich rozhodnutí. Zejména na území vyspělých státu pozorujeme zvýšený důraz na snížení emisí skleníkových plynů a dalších nežádoucích látek. Rovněž je kladen stále větší důraz na recyklaci materiálů a hledání cest pro využití stávajících odpadů. V rámci Evropské unie vedou tyto snahy k intenzivnímu zpřísňování evropské legislativy, která se dotýká prakticky všech odvětví současného průmyslu. Řada odvětví je tak nucena zavádět nové moderní technologie a daleko více řešit nakládání s odpady a jejich případnou zpětnou využitelnost. Nejinak je tomu v silničním stavitelství, kde kromě legislativních procesů je motivací i omezená surovinová základna přírodních zdrojů, která přestává stačit současným požadavkům. Trendy posledních let tak směřují ke zpracovávání co největšího množství odpadů a jejich přeměně na takzvané druhotné materiály, které nalézají další využití. Stále více využíváme technologie pro recyklaci starých asfaltových vrstev, které díky recyklaci ať již za horka, nebo za studena naleznou nové uplatnění v konstrukci silničního tělesa. Znovuobjevujeme staré zapomenuté technologie, které v kombinaci s moderními postupy a materiály umožňují zpracování místních zemin v kvalitě, ve které to dříve nebylo možné. Vyvíjíme stále nové aplikace pro odprašky, odpady z lomů, betonové a jiné recykláty, odpady průmyslové výroby a energetiky, a další odpady s potenciálem využití v silničním stavitelství. Velmi často tak naleznou smysluplné uplatnění materiály, které byly dosud skládkovány nebo aplikovány pouze s mizivým využitím jejich skutečného potenciálu. Předkládaná práce reflektuje aktuální potřeby silničního stavitelství a zabývá se možnostmi aplikace alternativních pojiv a přísad pro technologie podloží vozovky a podkladních vrstev. Moderní přísady deklarují nové možnosti zpracování lokálních zemin a tato studie se zaměřuje na jejich využití v případě hydraulicky stmelených vrstev. Studie se rovněž zabývá alternativními pojivy na bázi odpadních produktů z energetického a metalurgického průmyslu, jejich mechano-chemickou aktivací a následným využitím pro úpravu a stabilizaci zemin, případně v technologiích studené recyklace.

Current socio-economic conditions in European society are in favour to think about previously neglected topics like environmental protection, waste recycling and circular economy. The prosperity of recent years has led our society to think about the impact of human activity on the environment, not only during our lifetime, but also during the next generations, which will deal with our present problems. Especially in western countries, we see increased emphasis on reducing greenhouse gas emissions and other undesirable substances. There is also an increasing effort to recycle materials and finding new way to reuse current waste. Within the European Union, these efforts are leading to an intensified tightening of European legislation that affects all sectors of the industry. Many industries must modernize their work processes, develop new technologies and must improve waste management. Otherwise, overall situation is same in road construction, where we are also motivated by limited resource base of natural resources, which ceases to meet current requirements. Trends of recent years have led to the processing of waste as much as possible and their conversion to secondary materials and their further use in pavement construction. We are using new modern recycling technologies for old asphalt and we have developed new applications in the pavement construction. We are rediscovering old forgotten technologies that, combined with modern processes and materials, enable using local soils in a quality that was not possible in previous time. We are developing new technologies for reusing dust, waste from quarries, concrete and other recyclables, industrial and power wastes and other wastes with potential in road construction. So often, these materials are finding new utilization, which is better than store these materials on a landfill or when they are applied without use of their real potential. The dissertation reflects actual necessities of road construction and deals with the possibilities of applying alternative binders and additives for road treatment technologies. Advanced ingredients promise new possibilities for the processing of local soils and this thesis focuses on their use in the case of hydraulically treated layers. The dissertation also deals with alternative binders based on waste products from energy and metallurgical industry, their mechano-chemical activation and utilization for soil treatment and stabilization, or cold recycling technologies.
Alternative Additives and Binders in Cold Technologies
Keywords: alternativní pojiva; lokální zeminy; fluidní popílek; hydrofobizační přísady; recyklace za studena; struska; vedlejší energetické produkty; alternative binders; coal combustion by-product; cold recycling; chemical or nano-chemical additives; fluidised fly ash; slag; soil treatments