Analýza přeshraniční spolupráce jednotek požární ochrany na území obce s rozšířenou působností Jeseník - Slíva, Daniel; Daniel Slíva (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Diplomová práce se zabývá přeshraniční spoluprací jednotek požární ochrany (dále jen PO) na území obce s rozšířenou působností (dále jen ORP) Jeseník. Analýza je zaměřena na slabá místa v plošném pokrytí jednotek PO v příhraniční oblasti s Polskou republikou (dále jen PL). Cílů práce bylo naplněno formou předem stanovených analýz, které se opírají o získané zkušenosti a rozhovorů při brainstormingu s pracovní skupinou. Na základě dosažených výsledků jsou definována slabá místa v plošném pokrytí jednotkami PO s ohledem na dojezdové časy k nejvíce ohroženým objektům. V cíli práce jsou stanoveny dvě hypotézy zaměřené na přeshraniční spolupráci a v závěru práce je provedeno jejich vyhodnocení. Diplomová práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části je popsán systém organizace plošného pokrytí jednotek PO a současný stav a vývoj spolupráce, mezi PL a Českou republikou (dále jen ČR) v oblasti bezpečnostní spolupráce složek integrovaného záchranného systému. Důraz je kladen, zejména na základní pojmy a legislativu. Pro praktickou část práce jsou zvoleny metody deskriptivní explorace, komparace a multikriteriální analýzy, které jsou důležité pro analytické postupy a pro sběr dat. Také výstupy z brainstormingu v pracovní skupině představují zdroje dat a informací pro výše zmíněné analýzy. Výsledkem analýz je definování slabých míst a vytvoření návrhů a opatření v plošném pokrytí jednotek PO na území správního obvodu ORP Jeseník. Diskuse výzkumné části je zaměřena na vytvoření opatření a návrhů na zlepšení požární bezpečnosti pro nejrizikovější objekty a eliminaci jejich rizik v plošném pokrytí jednotek PO v ORP Jeseník.

This diploma thesis analyses cross-border cooperation of fire protection units in the municipal district of Jeseník city. The analysis is aimed at desciption of weak spots in the area covered by fire protection units in regions bordering with the Polish Republic. Results of the thesis were reached by predetermined forms of analysis which are based in experience gained from a brainstorming session with an expert group. Weak spots were defined in the system of area coverage in relation to the arrival time of the fire protection units to the most vulnerable objects. This thesis sets two hypothesis aimed at cross-border cooperation which are evaluated in the conclusion of this work. Thesis is divided into theoretical and practical part. The theoretical part describes the system of area coverage by fire protection units in its present state and development of cooperation between emergency services of Czech and Polish republic. Special attention is put on definitions and legislation. The practical part consists of descriptive exploration, comparison and multicriterial analysis. These methods were important for the data collection and analytical processes as well as information gained from aforementioned brainstorming session. The result of the analysis was the definiton of the weak spots and proposition of measures to implement into the system of area coverage by the fire protection units in the municipal district of Jeseník city. The thesis is concluded with discussion, which evaluates gained results and proposes improvements in the area of fire safety of the most vulnerable objects and minimalizing risks in the system of area coverage by the fire protection units.
Analysis of Cross-border Cooperation of Fire Protection Units on The Territory of Municipality with Extended Powers Jesenik
Keywords: Přeshraniční spolupráce; rizikový objekt; analýza; plošné pokrytí jednotek požární ochrany; obec s rozšířenou působností; stupeň nebezpečí území; Cross-border cooperation; vulnerable object; analysis; system of area coverage by fire protection units; extended jurisdiction municipality; region threat level