Porovnání přesnosti CMM stroje s pevnou a otočnou hlavou - Maryt, Jiří; Jiří Maryt (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Tato bakalářská práce se bude věnovat porovnáním přesnosti měření na CMM s pevnou a s otočnou hlavou. Ve velkých průmyslových podnicích jako je ŠKODA AUTO se uplatňuje sériová výroba, z toho důvodu se vylepšují výrobní stroje, a proto je potřeba, aby kontrolní stroje za nimi nezaostávaly. Cílem práce je ukázat, že otočná hlava považovaná za méně přesnou, může dosahovat i lepších výsledků než klasický pevný snímací systém. Společnost Renishaw vyvinula otočnou hlavu kontrolovanou laserem, která by měla být přesnější a mohla by pevné snímací systémy nahradit. V práci bude provedeno měření součásti pevnou i otočnou hlavou a porovnáno s výsledky měření na referenčním stroji.

This thesis will concern comparison of accuracy CMM’s with fixed and rotary probe head. In the big industrial companies such as ŠKODA AUTO is employed mass production, therefore manufacturing machines are upgraded as well as inspecting machines. The purpose of thesis is to point out that rotary probe head, which is considered as less accurate than tactile probe system is able to reach better results than tactile probe system. The company Renishaw has developed rotary laser-controlled probe head, which should be more accurate and could replace fixed probe heads. In the thesis the component will be measured by fixed and rotary probe head and compared with the results from reference measuring machine.
Comparison of accuracy CMM's with fixed and rotary probehead
Keywords: Souřadnicové měřící stroje; CMM; porovnání přesnosti; otočná hlava; Coordinate measuring machines; CMM; comparison of accuracy; rotary probe head