Studie automatizovaného závlahového systému zahrady RD v lokalitě Olomouc - Vašková, Iveta; Vašková Iveta (České vysoké učení technické v Praze, 2016)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou automatizovaných závlahových systémů. Popisuje jejich narůstající důležitost v návaznosti na globální změnu klimatu. Dále možnosti jejich využití a přínos, který mají pro zavlažovanou plochu. V práci je stručně vysvětleno celkové fungování systému a popsány jeho jednotlivé součásti. V praktické části je proveden kompletní návrh závlahy pro konkrétní zahradu. To zahrnuje rozmístění postřikovačů, jejich rozdělení do jednotlivých sekcí, návrh trubního vedení, výpočet potřebného tlaku na čerpadle, řešení potřebného objemu zásobní nádrže podle vláhové potřeby plodin a klimatických podmínek za vegetační období a nakonec projekt obsahuje výkaz výměr. Pro tentýž pozemek je stanoven půdní druh na základě laboratorního pedologického rozboru.

This Bachelor Thesis focuses on automatic irrigation systems. It describes its rising importance due to global climate change. Also it is about application's options and benefits of irrigation. The function of this system is simply explained and its components are described. In practical part, there is the complete garden irrigation project. This project includes the position of sprinklers, its section dividing, pipe location, computation of required pump pressure and tank volume due to irrigation water need, precipitation and temperature, at the end of the project there is a bill of quantities. And last, the soil type is defined for this garden by laboratory testing.
Garden Irrigation System Study
Keywords: automatizovaný závlahový systém (AZS), globální změna klimatu, návrh AZS, vláhová potřeba, pedologie; automatic irrigation system, global climate change, irrigation system project, water need, pedology