Analýza připravenosti a účinnosti systému povodňové ochrany města Chrudim - Tesařová, Erika (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou připravenosti a účinnosti systému povodňové ochrany města Chrudim ležícího na řece Chrudimce. Práce vychází z aktuálních klimatických změn, urbanistických trendů a zkušeností z povodňových stavů, které vedou k nutnosti budování komplexního a systematického přístupu k ochraně obyvatelstva a majetku. Cílem práce je zhodnotit úroveň připravenosti povodňových orgánů města Chrudim, složek integrovaného záchranného systému a ostatních účastníků zapojených do povodňové ochrany a posoudit míru účinnosti systému vůči vzniku povodně v rozsahu stoleté vody. Teoretická část práce je zaměřena na výkladové pojmy řešené problematiky a na právní rámec povodňové ochrany. Dále obsahuje charakteristiku zájmového území, popisuje historické povodně v povodí Chrudimky, vymezuje citlivé objekty z pohledu povodňového rizika a uvádí informace ke stávajícím prvkům připravenosti města na nebezpečí povodně. Praktická část diplomové práce na základě získaných informací a dat komparativní metodou porovnává transformaci průtoků ve vodním díle Seč za období posledních třiceti let a jeho schopnost spočívající v povodňové ochraně pro níže položené aglomerace na toku řeky Chrudimky. Zároveň se výzkumná část za použití semikvantitativní analýzy zabývá hodnocením jednotlivé úrovně rizika ve smyslu zranitelnosti zájmového území, ohrožení zájmového území a klíčových preventivních opatření spadajících do oblasti připravenosti města Chrudim na nebezpečí povodně. Závěrem z výstupů jednotlivých analyzovaných procesů je určena míra pravděpodobnosti rizika povodně v rozsahu stoleté vody pro území města Chrudim. Na základě zjištěných výsledků úrovně připravenosti a účinnosti systému povodňové ochrany města Chrudim, které vykazují rezervy v oblasti strukturálních povodňových opatření, jsou navrženy varianty ochranných prvků majetkových hodnot v záplavovém území, jež by mohly sloužit jako podklad pro strategické plánování orgánům města v oblasti ochrany před povodněmi.

This thesis focuses on the analysis of the preparedness and effectiveness of the flood protection system in the city of Chrudim, located on the Chrudimka River. The work is based on current climate change developments, urban planning trends, and past flood experiences, all of which highlight the necessity of building a comprehensive and systematic approach to the protection of the population and property. The aim of this thesis is to evaluate the level of preparedness of the citys flood authorities, integrated rescue system units, and other stakeholders involved in flood protection, as well as to assess the effectiveness of the system in response to a flood event of a one-hundred-year magnitude. The theoretical part of the thesis focuses on definitions related to the addressed issues and the legal framework of flood protection. It also includes a characterization of the area of interest, a description of historical floods in the Chrudimka River basin, an identification of vulnerable structures from the perspective of flood risk, and information on the current elements of the city's flood preparedness. The practical part of the thesis uses comparative methods based on acquired data and information to analyze the transformation of water flows in the Seč water reservoir over the past thirty years and its capacity to provide flood protection for downstream settlements along the Chrudimka River. In addition, the research section applies a semi-quantitative analysis to assess individual levels of risk in terms of the vulnerability and exposure of the area of interest, as well as key preventive measures within the scope of the citys flood preparedness. Based on the outcomes of the analyzed processes, the probability of a flood risk corresponding to a one-hundred-year water event is determined for the city of Chrudim. Based on the results regarding the level of preparedness and effectiveness of Chrudims flood protection systém-which reveal shortcomings particularly in structural flood measures - various options for protective elements of property within flood zones are proposed. These could serve as a foundation for strategic planning by city authorities in the field of flood protection.
The Analysis of the Readyness and Effectivity of Flood Protection in the City of Chrudim
Keywords: Chrudim; povodeň; povodňová ochrana/opatření; povodňový orgán; povodňové riziko; řeka Chrudimka; vodní dílo Seč; Chrudim; flood; flood protection/measures; flood authority; flood risk; Chrudimka River; Seč water reservoir