Spektroskopické a laserové vlastnosti krystalu Tm,Gd:SrF2 - Nováková, Tereza; Tereza Nováková (České vysoké učení technické v Praze, 2022)
Bakalářská práce se zabývá studiem spektroskopických a laserových vlastností krystalů Tm,Gd:SrF2 v závislosti na koncentraci neaktivních iontů Gd3+. Rešeršní část je věnována diodově čerpaným pevnolátkovým laserům s důrazem na lasery využívající aktivní ionty Tm3+ generující v okolí vlnové délky 1,9 µm. Dále jsou popsány vlastnosti laserových aktivních prostředí na bázi thuliem dopovaných fluoritů se zaměřením na vliv kodopace těchto materiálů jinými neaktivními ionty. Experimentální část shrnuje výsledky měření absorpčních a emisních spekter, a také doby života na horní laserové hladině krystalů Tm,Gd:SrF2. Je popsán diodově čerpaný laserový systém a jsou uvedeny charakterizace výstupního laserového záření pro jednotlivá aktivní prostředí Tm,Gd:SrF2.

The bachelor degree project is focused on the investigation of spectroscopic and laser properties of Tm,Gd:SrF2 crystals depending on the concentration of inactive ions Gd3+. In the theoretical part there are analysed diode-pumped solid-state lasers with emphasis on lasers using active ions Tm3+ generating around the wavelength 1.9 µm. Furthermore, the properties of laser active media based on thulium-doped fluorites are described with a focus on the effect of codoping these materials with other inactive ions. The experimental part summarizes the results of measurements of absorption and emission spectra, as well as lifetimes at the upper laser level of crystals Tm,Gd: SrF2. The diodepumped laser system is described and the characterizations of the generated laser radiation for individual active media Tm,Gd:SrF2 are given.
Spectroscopic and laser properties of Tm,Gd:SrF2 crystal
Keywords: "pevnolátkový laser"; "thulium"; "Tm3+"; "fluorit"; "diodové čerpání"; "spektroskopie"; "Gd3+"; "solid-state laser"; "thulium"; "Tm3+"; "fluorite"; "diode-pumped"; "spectroscopy"; "Gd3+"