Optimalizace výkovku korunové hřídele - Neckař, Marek; Marek Neckař (České vysoké učení technické v Praze, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá návrhem a optimalizací technologie zápustkového kování výkovku korunové hřídele za účelem eliminace výrobních vad, jež se u tohoto výkovku při reálném kování vyskytují. Tento výkovek korunové hřídele se vyrábí v kovárně PBK ZK s.r.o. Teoretická část práce popisuje základní dělení technologie tváření a tvářecích strojů určených především pro zápustkové kování. Experimentální část je zaměřena na ověření návrhu výkovku. Následně je provedena simulace dle parametrů použitých v procesu zápustkového kování. Na základě výsledku simulací je prováděna optimalizace výkovku korunové hřídele. Výsledkem práce je návrh změn v kovacím procesu za pomoci simulačního programu. Výsledkem je rovněž kontrola, zda vznikají či nevznikají u výkovku výrobní vady po úpravě jednotlivých parametrů, které ovlivňují finální výkovek. Pro návrh jednotlivých změn jsou provedeny simulace kovacího procesu v simulačním programu Simufact Forming 2021.1.

This bachelor thesis deals with the design and optimization of die forging of crown shaft in order to eliminate manufacturing defects that occur at this forging during real forging process. This forging of crown shaft is produced in forging shop PBK ZK s.r.o. The theoretical part of the thesis describes the basic division of forming technology and forming machines designed primarily for die forging. The experimental part is focused on verifying the design of the forging. Subsequently, a simulation is performed according to the parameters used in the die forging process. Based on the result of the simulations, the optimization of crown shaft forging is carried out. The result of this thesis is a proposal of changes in the forging process with the help of a simulation program. The result is also to check whether or not manufacturing defects arise in the forging after adjusting the individual parameters that affect the final forging. To design individual changes simulations of the forging process are performed in simulation program Simufact Forming 2021.1.
Crown shaft forging optimization
Keywords: objemové tváření; zápustkové kování; optimalizace kovacího procesu; numerická simulace; Simufact Forming 2021.1; volume forming; die forging; optimization of the forging process; numerical simulation; Simufact forming 2021.1