Vlastnosti lomených kvantových vlnovodů - Kolář, Jiří; Jiří Kolář (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Tato práce se zabývá analýzou vybraných vlastností lomených kvantových vlnovodů, které doposud nebyly detailně zkoumány. Hlavním cílem je prozkoumat vlnovod tvaru L s Robinovými okrajovými podmínkami, kde parametr Robinovy podmínky může být různý na jednotlivých stranách vlnovodu. Práce se zaměřuje na vyšetření existence vázaných stavů prostřednictvím rozkladu do příčné ortonormální báze, a to s ohledem na orientaci ohybu jako analogii jevů známých z dřívějších studií. Druhá část práce se věnuje studiu existence rezonancí ve vlnovodu tvaru L. K analýze byly využity Siegertovy okrajové podmínky, které umožnily popis rezonančních stavů.

This thesis focuses on the analysis of selected properties of bent quantum waveg-uides that have not been thoroughly studied before. The main objective is to investigate an L-shaped waveguide with Robin boundary conditions, where the Robin parameter may vary on different sides of the waveguide. The study examines the existence of bound states through decomposition into a transverse orthonormal basis, considering the orientation of the bend as an analogy to phenomena observed in earlier studies. The second part of the thesis explores the existence of resonances in the L-shaped waveg-uide. Siegert boundary conditions were employed for the analysis, enabling the description of resonant states.
Properties of broken quantum waveguides
Keywords: Kvantové vlnovody; Robinova okrajová podmínka; Dirichlet-Neumann brancketing; Metoda napojování módů; Metoda konečných prvků; Quantum waveguides; Robin boundary conditions; Dirichlet-Neumann bracketing; Mode-matchong method; Finite elment method