Použití technologií RDF pro zefektivnění využití konceptuálních modelů v OntoUML - Machačová, Tereza; Tereza Machačová (České vysoké učení technické v Praze, 2023)
Práce se věnuje modelovacímu jazyku OntoUML a především možnostem jeho využití ve spojení s technologiemi RDF. Jazyk OntoUML se zaměřuje na reprezentaci reality a je vhodný převážně k pochopení a přehledu modelované domény. Kvalitu modelu lze měřit dle různých metrik, které lze automatizovat pomocí dotazovacích a validačních jazyků. Tyto jazyky operují nad daty v jazyce pro popis zdrojů RDF, ve kterém lze s pomocí dalších ontologických jazyků zachytit informace OntoUML modelu. V práci jsou představeny všechny zmíněné technologie a na vytvořených modelech jsou provedeny měření kvality dle různých kritérií. Dotazy, validace i měření kvality jsou přizpůsobeny konceptům OntoUML modelů, které, narozdíl od například ER modelů, obsahují stereotypy s mnoha pravidly. I kritéria měření kvality jsou tak pro ně v některých ohledech odlišná. Součástí práce je i návrh exportu do technologií RDF pro nástroj OpenPonk, vyvíjený na FIT ČVUT v Praze, ve kterém lze vytvářet OntoUML modely. Návrh poukazuje na nedostatky současné podoby gUFO, a popisuje úpravy, jejichž začleněním by se rozšířily možnosti využití RDF technologií pro OntoUML modely.

This diploma thesis deals with OntoUML modelling language and especially the possibilities of its use via RDF technologies. OntoUML is focused on representation of reality and is suitable for understanding the modelled domain and its overview. Quality of the model can be measured by various metrics that can be automated by query languages and validation languages. These languages operate on data described by resource description language called RDF, that can express OntoUML model information via its ontological languages. All of the technologies mentioned are explained and quality is measured according to various criteria on created models. Querying, validation and quality metrics are adjusted to OntoUML concepts that use stereotypes with many rules, unlike ER models for example. The thesis also includes an export design to RDF technologies designed for OpenPonk tool developed on FIT CTU in Prague, that supports OntoUML modelling. The design points out some missing concepts of the current gUFO, and proposes their modifications which, if incorporated, would extend the possibilities of using RDF technologies for OntoUML models.
Streamlining the Use of Conceptual Models in OntoUML with RDF Technologies
Keywords: OntoUML; UFO; RDF; OWL; gUFO; SPARQL; SHACL; metriky kvality; konceptuální modelování; interoperabilita; OpenPonk; OntoUML; UFO; RDF; OWL; gUFO; SPARQL; SHACL; quality metrics; conceptual modelling; interoperability; OpenPonk