Analýza možností použití bezpilotních letadel v krizovém řízení - Hansík, Jiří; Jiří Hansík (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice užívání bezpilotních letadel (dále jen UAV) a s jejich využití v rámci krizového řízení a složek integrovaného záchranného systému (dále jen IZS), a to především vzhledem k současné legislativě. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. V teoretické části byla popsána historie letectví a základní pojmy týkající se UAV. Byla popsána současná i výhledová legislativa, která ovlivňuje užívání UAV u IZS. Dále byl popsán cyklus rozhodovacích procesů. V praktické části bakalářské práce bylo pomocí SWOT analýzy určeno, pro které složky IZS je užívání UAV vhodné. Dále byly porovnány zásahy Hasičského záchranného sboru (dále jen HZS) při lesním požáru a bylo poukázáno na výhody poskytované UAV. Na závěr bylo stanoveno metodické doporučení, které má usnadnit rozhodovací proces, pro které mimořádné události mají UAV přínos.

This bachelor thesis deals with the issues in usage of unmanned aircrafts, their usage in emergency management and integrated rescue system components, especially regards to current legislation. Thesis consists of two parts, theoretical and practical. History of aviation and basic concepts of unmanned aircrafts were described in theoretical part. Current and future legislation, which influences usage of unmanned aerials in integrated rescue system was reported. Furthermore, a cycle of decision-making process was explained. In practical part of this bachelor thesis, it was determined by SWOT analysis, for which components of integrated rescue system the use of unmanned aircrafts is suitable. Furthermore, forest fire interventions were compared and the benefits of unmanned vehicles use were shown. In conclusion, to facilitate the decision-making process, a methodological recommendation was established for which emergency situation unmanned vehicles have advantages.
Analysis In Usage Of Unmanned Aerial Vehicles In Emergency Management
Keywords: Integrovaný záchranný systém; bezpilotní letadlo; dron; krizové řízení; hasičský záchranný sbor letový provoz legislativa; Integrated rescue system; unmanned aircraft; drone; emergency management the fire brigade; air traffic legislation