Polyfunkční bytový dům, Praha - Malá Strana - Trávníček, Martin; Martin Trávníček (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Bytový dům na Malé Straně je, jak i název napovídá, odkazem na kdysi stojící Velký Jelenovský dům. Dům je navržený tak, aby v maximální možné míře zachoval dnes již vzrostlou zeleň přilehlého parčíku, a zároveň aby veliké prostranství rozdělil na intimnější prostory. Na severní straně zůstane zachovaný park, k němuž bude nově přináležet kavárna a galerijní prostor a na jižní straně domu obracející se ke Karlovu mostu vznikne drobné náměstí, které může sloužit pro občasné pořádání trhů. Dům samotný vychází z tradiční malostranské zástavby a ctí tradici malostranských dvorků. Proto se v jeho středu skrývá malý dvorek, z něhož se po schodišti a pavlačích pokračuje do jednotlivých bytů. Dům je navíc ze dvou stran lemován podloubím, které vytváří příjemné propojení parčíku a náměstí. Z podloubí je přístup do dvou obchodů zamýšlených jako knihkupectví a malá prodejna potravin.

The apartment house in the Lesser Town is, as it’s name suggests, a dedication to a vanished Great Jelenovský house. The house is projected to preserve surrounding greenery of a nearby park in a most sufficient way and also to divide the space around into smaller and more personal pieces. In the north, the park is set to stay alongside a newly built café and gallery. In the south, the space is intended to form a small square for fairs to take place. The house itself comes from the practices of a traditional local development. Therefore, a little courtyard is located in its centre which, from which all the flats are accessible via staircases and galleries. Arcades on two sides of this house connect the house naturally with the park and the square as well. It also serves as a entry to the shops located in this house – a book store and a bakery.
Multifunctional Residential Building
Keywords: bytový dům; atrium; podloubí; Malá Strana; Nový Jelenovský dům; Velký Jelenovský dům; Praha; malostranské dvorky; dvůr; Residential building; atrium; courtyard; Lesser Town; arcade; archway; New Jelenovsky House; Great Jeleovský House; Prague