Praha - Holešovice - Studie Vltavského nábřeží - Nevečeřalová, Alena; Alena Nevečeřalová (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Předmětem diplomové práce je urbanisticko - architektonická studie okolí stanice metra Vltavská a nábřežní hrany tohoto území. Dlouhodobým záměrem v zadané lokalitě je urbanistické přepracování momentálního stavu území, které je nyní pouze dopravním uzlem, a umístění budovy pražské filharmonie Předdiplomní část projektu se zabývá územím šířeji, věnuje se průzkumům, rozborům a analýzám a navrhuje urbanistickou studii řešení prostoru. Diplomní část se zaměřuje na nábřeží, od předpolí Hlávkova mostu po Argentinskou ulici a budovy navržené v jeho bezprostřední blízkosti. Zabývá se jak architektonickým řešením budov, tak urbanistickým návrhem parteru, jehož součástí je také návrh zeleně, povrchů a prvků mobiliáře. Důležitým aspektem celé práce je především zlepšení prostupnosti a přehlednosti území a vytvoření veřejné budovy na nábřeží, která by doplňovala veřejné budovy umístěné na pravém břehu Vltavy.

The subject of this diploma thesis is a study of urban and architectural design in the selected location near metro station Vltavska and the contiguous river bank.The location is currently used as a public transfer point. The long term intention in the location is to propose a location purpose redevelopment and the placement of Prague Philharmonic building. The previous research project focused on wider location, research and the overall analysis. The result was an urbanistic proposal of the area. The diploma thesis is focused on the river bank and buildings near the area between Hlávkův bridge and Argentinská street. It proposes the architectural solution of buildings and the urban design of parterre also the greenery, material solution of surface and urban furniture. Important aspects of this proposal are the improvement of the mobility in the area and the proposal of a public building on the river bank, which will create a connection with the public buildings across the river.
Prague - Holešovice - Study of Vltava embankment
Keywords: Vltavská; filharmonie; urbanistiská studie; nábřeží; Vltavská; philharmonic building; urban research; riverside