Analýza konstrukcí sil zatížených výbuchem - Biela, Kristína; Kristína Biela (České vysoké učení technické v Praze, 2025)
Diplomová práce se zabývá analýzou a modelováním konstrukcí sil vystavených zatížení od výbuchu, přičemž se zároveň soustředí na poznání dosavadních problémů spojených s výbuchy. Táto práce kombinuje teoretické zkoumání, praktické simulace a vývoj výpočtových nástrojů, které společně přispívají k lepšímu porozumění a prevenci výbuchových situací. Hlavním praktickým výstupem práce je vytvoření detailního výpočtového modelu v programu Excel, který slouží k zjištění maximálních zpětných sil vzniklých při explozích sil. Dále bylo provedeno modelování odezvy konstrukce sil pomocí specializovaného softwaru Scia Engineering, což umožnilo detailní analýzu vnitřních sil a deformací těchto konstrukcí na dané situace zatížení výbuchu. Tyto simulace byly klíčové pro pochopení toho, jak výbuchy ovlivňují jednotlivé konstrukční prvky. Výsledky a poznatky této práce mají jak teoretický, tak praktický význam. Na jedné straně rozšiřují znalosti o explozích a jejich vlivu na konstrukce, na straně druhé nabízejí konkrétní nástroje a postupy pro efektivní posouzení konstrukcí sil.

The thesis deals with the analysis and modelling of structures of forces subjected to blast loads, while focusing on the understanding of existing problems associated with blasts. This thesis combines theoretical investigations, practical simulations and the development of computational tools, which together contribute to a better understanding and prevention of blast situations. The main practical output of the thesis is the development of a detailed computational model in Excel, which is used to determine the maximum backward forces generated in explosions. Furthermore, modelling of the response of the structure forces was carried out using the specialised software Scia Engineering, which allowed a detailed analysis of the internal forces and deformations of these structures to given blast loading situations. These simulations were key to understanding how blasts affect individual structural elements. The results and findings of this work are of both theoretical and practical importance. On the one hand, they increase the knowledge about explosions and their effect on structures, on the other hand, they offer concrete tools and procedures for the effective assessment of structural forces.
Structural analysis of silos subjected to blast loading
Keywords: Výbuch; silo; základy; materiál; zemědělství; návrh; příčné síly; větrací otvory; Explosion; silo; foundation; material; agriculture; design; transverse forces; ventilation openings