Příprava laserem nanášených fotokatalytických vrstev TiO2 - Pavlištík, Jan; Pavlištík Jan (České vysoké učení technické v Praze, 2009)
Práce popisuje přípravu tenkých vrstev materiálu TiO2laserovou ablací. Konkrétně jejich výrobu pomocí depoziční metody PLD (pulzní laserová depozice). Shrnuje vlastnosti materiálu TiO2. Zabývá se fotokatalytickými aplikacemi tenkých vrstev TiO2, podrobněji jako aktivní povrchovou úpravu uretrálního katetru. Obsahuje souhrn známých depozičních podmínek pro výrobu tenkých vrstev TiO2 v polykrystalické fázi za pokojové teploty. Experimentální část práce je věnována výrobě vrstev a následné analýze vlastností dostupných vzorků připravených za různých podmínek. Na základě této analýzy byla posouzena vhodnost zkoumaných vrstev pro aplikace povrchové úpravy uretrálního katetru. Vlastnosti vrstev byly hodnoceny transmisním měřením na UV-VIS spektrofotometru, morfologie povrchu - metodou AFM (mikroskopie atomárních sil), metodou XRD (rentgenovou difraktoskopie) a Ramanovou spektroskopií -určení struktury, měřením tloušťky na mechanickém profilometru ?-step (vydává částečnou informaci o homogenitě povrchu). Kurčení smáčivosti a fotokatalytických vlastností byl měřen kontaktní úhel a pH. Veškeré výsledky měření a jejich hodnocení jsou publikovány v této práci.

This work describes production of TiO2 thin films by laser ablation. Namely PLD (pulsed laser deposition). It summarizes properties of TiO2. It is engaged in photocytalytic applications of TiO2 thin films. Concretely in antibacterial surface modification. It consists a summary of known deposition conditions for preparation thin films in polycrystalic phase at room temperature. The aim of experiment was to production and analyse thin films of this material. Base on this analysis was examine a propriety of uretral catheter coating. The films was characterized by measurement of transmission by UV-VIS spectrophotometer, morfology of surfaces - AFM, XRD (x-ray diffraction) and Raman spectroscopy - discribing structure, measuring of film thickness by mechanical profilemeter ?-step (partial information about surface homogeneity). The contact angle and pH were measured for determination a wettability and photocatalytic properities. All the resultings and their assessments are published in this work
Laser preparation of photocatalytic TiO2 layers
Keywords: laser,TIO2; Laser,TIO2