Ověření přesnosti 3D laserových skenerů Leica - Scan Station P40, RTC360 a BLK360 - Souček, Josef; Josef Souček (České vysoké učení technické v Praze, 2020)
Tato diplomová práce vznikla za účelem ověření přesnosti 3D skenerů pomocí experimentálního měření. Pro testování byl vybrán 3D skener Scan Station P40, který patří katedře speciální geodezie a dále byly z firmy Gefos a.s. zapůjčeny RTC360 a BLK 360. Pro ověření délkové přesnosti byla použita základna s pohyblivým vozíkem a délky byly porovnávány s interferometrem. Pro úhlovou přesnost byla využita stejná základna, kdy stanovisko se skenery bylo umístěno kolmo k dráze. Další experiment testoval šum skenerů pomocí měření na ideální rovinu, kterou tvořila deska s různě barevnými povrchy. Měření probíhalo z několika vzdáleností. Posledním testem bylo určení součtové konstanty skenerů. Určovala se klasickým polním způsobem. Výsledkem byly směrodatné odchylky pro jednotlivé experimenty.

This thesis was created to verify accuracy of 3D scanners. For this purpose, an experiment was designed. For testing was chosen a 3D scanner Scan Station P40 which belongs to the department of special geodesy. The second and third scanner was an RTC 360 and a BLK 360 borrowed from a Gefos a.s. company. The base with movable cart was used for verification of the length accuracy and the length was compared with interferometer. The same base was used for angle accuracy. The stand with scanners was placed in vertical direction to the base. Next experiment tested noise of the scanners with use of measurement of an ideal surface, which was formed by the desk with ten squares. Each square had different colour. The measuring was done from several distances. Purpose of the last experiment was to find out the value of the additive constant. This experiment was done by basic field testing. The result of these experiments were standard deviations.
Accuracy Verification of Leica 3D Laser Scanners - Scan Station P40, RTC360 and BLK360
Keywords: Laserový skener; přesnost; šum; experiment; Laser scanner; precision; noise; experiment