Možnosti ovlivnění vitální kapacity plic u krasobruslařek v seniorské kategorii do 30 let - Benešová, Aneta; Aneta Benešová (České vysoké učení technické v Praze, 2021)
Bakalářská práce se zabývá využitím respirační fyzioterapie a měkkých technik u krasobruslařek k ovlivnění vitální kapacity plic. Práce je zpracována formou výzkumu a porovnání kontrolní a výzkumné skupiny. Teoretická část je věnována anatomii, fyziologii a patofyziologii dýchací soustavy, dále pak jsou popsány jednotlivé techniky respirační fyzioterapie, spirometrie a měkkých technik. V kapitole metodologie jsou popsány postupy vyšetření a terapie, které byly následně využity ve speciální části. Speciální část bakalářské práce je věnována vstupnímu kineziologickému rozboru, který je zaměřen na sledovanou problematiku, a záznamu spirometrického měření u krasobruslařek ve věku od 16 do 30 let. Dle vstupního vyšetření byl stanoven krátkodobý a dlouhodobý rehabilitační plán, jsou zde popsány jednotlivé terapeutické jednotky a konkrétní techniky, které se využívají ke zvýšení vitální kapacity plic.

Bachelor thesis deals with the use of respiratory physiotherapy and soft techniques in figure skaters to affect the vital capacity of the lungs. The work is the form of research and comparison of control and research groups. The theoretical section is devoted to anatomy, physiology and pathophysiology of the respiratory system, then individual techniques of respiratory physiotherapy, spirometry and soft techniques are described. The methodology chapter describes the procedures of examination and therapy, which were subsequently used in special section. A special part of the Bachelor's thesis is devoted to the entry kinesiological analysis, which focuses on the subject, and the recording of spirometrical measurements in figure skaters aged between 16 and 30. Based on the initial examination, a short and long-term rehabilitation plan has been established, describing individual therapeutic units ad specific techniques that are used to increase the vital capacity of the lungs.
Possibilities of Affecting Vital Lung Capacity in Figure Skaters in Senior Category Up to 30 Years
Keywords: Spirometrie; FVC; krasobruslení; Spirometry; FVC; figure skating