Studium faktorů ovlivňujících kvalitu zobrazení intraokulárními čočkami uvnitř modelového oka - Dolejšová, Kateřina; Dolejšová Kateřina (České vysoké učení technické v Praze, 2017)
Hlavním cílem teoretické části této práce je seznámení s problematikou hodnocení kvality sítnicového obrazu in vitro. Práce popisuje i in vivo metody, společně se základními charakteristikami kvality zobrazení oka s intraokulární čočkou. V experimentální části práce je hodnocena kvalita zobrazení intraokulárních čoček (IOLs) pomocí experimentální optické sestavy s modelovým okem. Při experimentu jsou studovány zásadní faktory, které toto zobrazení ovlivňují. Tři různé typy intraokulárních čoček jsou testovány pro devět různých vzdáleností předmětu, tři různé decentrace v modelovém oku a pro tři různé velikosti pupily. Po nalezení vhodné metody hodnocení kvality sítnicového obrazu je diskutován vliv těchto faktorů na sítnicový obraz. Jako primární metrika je použita metoda hodnocení ostrosti obrazu pomocí Laplaciánu gaussovské funkce. V práci jsou prezentovány i snímky zobrazovaného USAF testu pro kvalitativní posouzení výsledných obrazů.

The main objective of the theoretical part of the thesis is to get acquainted with the problems of in vitro evaluation of the quality of the retinal image. The work also describes in vivo methods, together with basic characteristics of image quality of an eye with the intraocular lens. The experimental part of the thesis evaluates the image quality of IOLs using the experimental optical system with the model eye. In the experiment, the underlying factors that affect the image quality are studied. The three different types of intraocular lenses are tested for nine different object distances, three different IOL decentrations in the model eye, and three different pupil sizes. After finding an appropriate method of assessing the quality of the retinal image, the influence of these factors on the retinal image is discussed. The primary metric, which is used to evaluate the image sharpness, applies the Laplacian of Gaussian. The thesis also presents images of the USAF target for qualitative assessment of the resulting images.
Study of factors influencing the quality of image through intraocular lenses in the model eye
Keywords: modelové oko,hodnocení sítnicového obrazu,vliv velikosti zornice,vliv decentrace IOL,zobrazení intraokulárními čočkami; model eye,evaluation of retinal image,effect of pupil size,effect of IOL decentration,intraocular lenses imaging