Simulátor konfigurace storage sítě - Gudera, Karel; Karel Gudera (České vysoké učení technické v Praze, 2019)
Tato práce se zabývá návrhem a implementací simulátoru přepínače, který je založen na protokolu Fibre Channel. Přepínač je možné spustit ve více instancích. Je implementováno tzv. kaskádování, tzn. že dané přepínače je možné propojovat pomocí virtuálních spojů. Takto propojené přepínače tvoří danou storage síť (fabriku). Každý přepínač má vlastní příkazové rozhraní, pomocí kterého je možné ho různě konfigurovat, např. konfigurace portů, aliasů či konfigurace zón. Dále přepínače umí simulovat základní služby, které slouží pro přípojení a komunikaci s ostatními zařízeními jako jsou storage, servery a navíc koordinátor simulace, kterým je možné přepínače částečně ovládat. Všechna komunikace je realizována pomocí UDP datagramů. Důraz je kladen především na simulaci příkazového rozhraní, nikoli simulaci skutečných protokolů.

This thesis deals with design and implementation of switch simulator which is based on Fibre Channel protocol. It is possible to start multiple instances of switch. Cascading of switches is implemented, i.e. switches can be interconnected by virtual links. These switches form a storage area network (fabric). Each switch has its own command line interface with which it can be configured, e.g. port configuration, alias configuration or zoning configuration. Furthermore, switches are able to simulate basic services that are used to connect and communicate with other devices such as storage, servers and moreover, a simulation coordinator which can partially control switches. All communication is realized by UDP datagrams. Emphasis is placed on the simulation of the command line interface rather than simulation of actual protocols.
Simulation of storage network configuration commands
Keywords: Storage Area Network; Fibre Channel; přepínač; simulátor; konfigurace; příkazové rozhraní; Storage Area Network; Fibre Channel; switch; simulator; configuration; command line interface